CNN: Predstavnički dom SAD priprema novi projekat uz pomoć Ukrajine

CNN: Predstavnički dom SAD priprema novi projekat uz pomoć Ukrajine

Predsednik Predstavničkog doma SAD, Majk Džonson, odbacio je dvopartijski paket pomoći Ukrajini koji je predložio Senat, ali istovremeno je ostavio otvorena vrata za novi dvopartijski paket pomoći u inostranstvu koji uključuje ograničenja na granici sa Meksikom.

Prema izvorima koji su vodili pregovore, nakon sastanaka predsednika Džonsona sa republikancima u Predstavničkom domu, predsednik komiteta za spoljne poslove, Majkl Mekol, preuzeo je vođstvo u pokušajima da finalizuje predlog novog zakona i izgradi konsenzus među članovima partije da se paket usvoji do kraja marta ili aprila.

Iako se još uvek nije zvanično izjasnio o ovom projektu, Džonson je nagovestio da bi novi predlog mogao biti iznet na glasanje nakon završetka radova na zakonu o javnom finansiranju.

Republikanski pristalice inicijative veruju da će, uprkos potencijalnom riziku od reakcije krajnje desnih članova Predstavničkog doma ili čak glasanja za opoziv, Džonson omogućiti glasanje o novom predlogu.

Međutim, prolazak zakona kroz Predstavnički dom ostaje težak zadatak, s obzirom na podeljenost republikanaca po pitanju Ukrajine, kao i mogućnost da bivši predsednik Donald Tramp uništi predlog jednom objavom na društvenim mrežama.

Dodatno, široka podrška demokrata biće neophodna za usvajanje, što je izazov s obzirom na dodatna ograničenja granica i pomoć Izraelu, što će verovatno naići na protivljenje levog krila demokrata.

U međuvremenu, grupa kongresmena razmatra i druge izmene zakona, uključujući zaplenu zamrznute ruske imovine u Sjedinjenim Državama i njihov transfer Ukrajini, kao i mogućnost pretvaranja dela pomoći Kijevu u američki kredit, ideju koju je ranije izneo Tramp.

Predlog zakona o dodatnom finansiranju Ukrajine trebalo bi da bude razmotren čim se reši pitanje finansiranja federalne vlade, ali Predstavnički dom će pokušati da zaobiđe Džonsona kako bi odobrio pomoć Ukrajini.