Nakon napada dronom 2. marta, Kuleba poziva Evropu da brže ulaže u proizvodnju oružja

Nakon napada dronom 2. marta, Kuleba poziva Evropu da brže ulaže u proizvodnju oružja

Za svaki PVO sistem koji nije isporučen Ukrajini, Rusija odgovara stotinama raketa i dronova koji napadaju ukrajinske gradove, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba na društvenoj platformi X.

„Još jedan razorni ruski noćni napad na Harkov, Odesu i Sumsku oblast. U Odesi je pogođen stambeni objekat. Za sada se navodi da su dve osobe poginule, a osam povređeno, uključujući dete koje Rusija reaguje svaki put kada Zapad ne reaguje. Za svaku izgovorenu reč koja objašnjava zašto se nešto ne može učiniti za Ukrajinu, Rusija oduzima pravi ljudski život. Za svaku neisporučenu PVO platformu Rusija odgovara stotinama raketa i dronova koji napadaju gradove u Ukrajini“, napisao je Kuleba.

Prema rečima Dmitra Kulebe, za svaku rundu izvezenu iz Evrope umesto da bude poslata u Ukrajinu, Rusija prigrabi još jedan kvadratni metar evropske zemlje.

„Sada investirajte u proizvodnju, kupovinu i zabranite izvoz van Evrope. Cilj nije delovati „koliko je potrebno“, već „onoliko brzo i koliko je potrebno“. Isporučite!“, dodao je on.

Kako je saopšteno, predsednik Vladimir Zelenski je posle noćnog napada ruskih bespilotnih letelica rekao da je Ukrajini potrebno više sistema PVO od partnera.