Švedska se priključuje NATO-u nakon 200 godina neutralnosti

Švedska se priključuje NATO-u nakon 200 godina neutralnosti

Posle dva veka politike neutralnosti, Švedska je donela odluku da se pridruži NATO savezu, okrećući novu stranicu u svojoj dugoj istoriji. Ova odluka, koja je posledica rastuće zabrinutosti zbog ruskih ambicija, označava kraj ere neutralnosti koja je obeležila zemlju.

Invazija Rusije na Ukrajinu 2022. godine bila je prekretnica koja je pokrenula promene u stavu Švedske prema NATO-u. Brzi rast podrške članstvu u NATO-u među građanima odražava zabrinutost zbog regionalne sigurnosti i potrebu za zaštitom od potencijalnih pretnji.

Ova odluka predstavlja kraj jedne ere, ali i početak novog poglavlja u švedskoj spoljnoj politici. Dok se priključuje NATO-u, Švedska zadržava svoje vrednosti i ideale mira i humanitarne pomoći, ali sada sa podrškom snažnog vojnog saveza.

Neutralnost Švedske ima dugu istoriju, koja je počela nakon poslednjeg rata 1814. godine. Kroz 19. i 20. vek, Švedska je održavala neutralnost, prilagođavajući se promenljivim geopolitičkim uslovima.

Odluka da se priključi NATO-u nije doneta lako, ali reflektuje evoluciju švedske spoljne politike i potrebu za jačim savezom kako bi se osigurala sigurnost i stabilnost regiona.

Dok Švedska napušta neutralnost, njeni građani ostaju zabrinuti zbog budućnosti, ali veruju da je ova odluka neophodna za zaštitu njihove zemlje u promenljivom svetu.