Ukrajinski ministar spoljnih poslova: „Ukrajina će pobediti u ratu“

Ukrajinski ministar spoljnih poslova: „Ukrajina će pobediti u ratu“

U petak je ukrajinski ministar spoljnih poslova, Dmitro Kuleba, odlučno izjavio skepticima da će se pokazati da su pogrešili u vezi sa verovanjem da Ukrajina ne može da pobedi u ratu sa Rusijom, naglašavajući da će Ukrajina trijumfovati.

Govoreći u Ujedinjenim nacijama pred drugu godišnjicu ruske invazije, Kuleba je apelovao na svetske nacije da podrže Ukrajinu, izražavajući uverenje da će, ukoliko to učine, pobeda doći „pre nego kasnije“.

Ruski ambasador u UN, Vasilij Nebenzia, uzvratio je optužujući Zapad za podsticanje sukoba, tvrdeći da Rusija nije započela rat. On je istakao da će „specijalna vojna operacija“ Rusije nastaviti sve dok se ne ostvare ciljevi, uključujući demilitarizaciju Ukrajine i njeno „neutralno“ status.

Kuleba je istakao da je Rusija otvoreno deklarisala svoj cilj uništenja Ukrajine, ignorišući mirovne napore i dogovore iz prethodnih godina. Uprkos sumnjama mnogih, Kuleba tvrdi da je Ukrajina preživela invaziju i da će na kraju trijumfovati u ratu.

U međuvremenu, svetski lideri su se okupili na Generalnoj skupštini UN-a kako bi obeležili godišnjicu invazije. Britanski ministar spoljnih poslova, Dejvid Kameron, upozorio je da je Putinova agresija prema Ukrajini deo šireg neoimperijalističkog cilja, dok je poljski ministar spoljnih poslova, Radoslav Sikorski, naglasio važnost odlučnosti u suprotstavljanju takvim pokušajima.

U međuvremenu, generalni sekretar UN-a, Antonio Gutereš, nazvao je rusku invaziju opasnim presedanom i upozorio da rat u Ukrajini predstavlja otvorenu ranu u srcu Evrope. On je istakao da je put ka miru moguć samo poštovanjem osnovnih principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Dok diplomatija nastavlja svoju ulogu, Ukrajina ostaje odlučna u odbrani svoje teritorije i suvereniteta, uz uverenje da će, uz podršku međunarodne zajednice, pobediti u ovom sukobu.