Nemački poslanik: Zapleniti zamrznutu rusku imovinu u ime Navaljnog

Nemački poslanik: Zapleniti zamrznutu rusku imovinu u ime Navaljnog

Ruska imovina koja je ostala zamrznuta na Zapadu trebalo bi da bude konfiskovana kao odgovor na smrt opozicionog aktiviste i borca za borbu protiv korupcije Alekseja Navaljnog, rekao je član nemačkog parlamenta Norbert Rotgen.

Ovaj novac bi trebalo da se iskoristi za obezbeđivanje više naoružanja ukrajinskoj vojsci za upotrebu u sukobu sa Rusijom, predložio je Rotgen u svom govoru u Bundestagu u sredu.

Zakonodavstvo koje bi omogućilo konfiskaciju procenjenih 300 milijardi dolara imovine u vlasništvu ruske centralne banke, koju su blokirale SAD i EU nakon izbijanja sukoba između Moskve i Kijeva u februaru 2022, trebalo bi da nosi naziv „Zakoni Navalnog, “ dodao je on.

Navaljni je umro prošlog petka u ruskom zatvoru, gde je služio dugu kaznu zbog kršenja uslova njegove ranije kazne za prevaru i njegovih „ekstremističkih aktivnosti“. Opozicionar je negirao bilo kakvu nepravdu, opisujući optužbe kao politički motivisane.

Prema navodima zatvorskih vlasti, Navaljni se iznenada „pozlio“ nakon šetnje i srušio se, a pokušaji da se reanimiraju nisu uspeli. Uzrok smrti 47-godišnjaka ostaje nejasan, ali izvor je rekao za RT da je to možda bio rezultat krvnog ugruška. Istraga je u toku.

Rotgen je brzo okrivio ruskog predsednika za smrt Navaljnog, rekavši: „ovo ubistvo je naravno bilo stvar šefa. [Vladimir] Putin je počinilac.

Poslanik Hrišćansko-demokratske unije (CDU) takođe je insistirao da nemačke isporuke oružja i municije Ukrajini „sada moraju da se povećaju“.

Frank Švabe iz Socijaldemokratske partije (SPD), koja je deo vladajuće koalicije, takođe je okrivio Putina za smrt aktiviste. „Zahtevamo dalje sankcije ruskom režimu i moramo učiniti sve što možemo da pomognemo Ukrajini da pobedi“, rekao je on.

Omid Nuripur, lider Zelenih, još jedan član vladajuće koalicije, sugerisao je da ruski predsednik snosi „barem političku” odgovornost za ono što se dogodilo Navaljnom.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da je „potpuno neprihvatljivo“ da zapadni političari daju „nečuvene izjave“ u vezi sa smrću Navaljnog dok je istraga o slučaju još u toku.

Moskva je više puta govorila da bi zaplena njenih sredstava od strane SAD i EU bila ravna „krađi“ i da bi izazvala odgovor. Ruski zvaničnici su takođe upozorili da bi takav „ilegalni“ potez mogao dodatno da potkopa globalno poverenje u zapadni finansijski sistem.