Prihod kompanije Nvidia za godinu dana porastao 126 posto

Prihod kompanije Nvidia za godinu dana porastao 126 posto

Goldman Sachs je i pre objavljivanja rezultata za četvrti kvartal fiskalne godine naveo da kompanija Nvidia ‘ima najvažnije deonice na svetu’.

Kalifornijski proizvođač naprednih čipova Nvidia objavio je da njegov prihod za celu fiskalnu godinu, od februara 2023. do kraja januara ove godine, porastao za 126 posto međugodišnje – na 60,9 milijardi dolara.

Nvidia je u četvrtom fiskalnom kvartalu, koji se završio 28. januara, prihodovala 22,1 milijardu dolara, što je za 22 posto više u odnosu na prethodni kvartal i za 265 posto više u odnosu na četvrti fiskalni kvartal prošle godine, objavila je kompanija.

Prihod iz Centra za podatke (Data Center) za četvrti fiskalni kvartal iznosi 18,4 milijarde dolara, što je za 27 posto više u odnosu na prethodni kvartal i za 409 posto više u odnosu na četvrti kvartal prošle godine.

U pitanju su rekordni rezultati koji su premašili očekivanja Wall Streeta, a tržišna vrednost kompanije sada je prešla 1.800 milijardi dolara.

Jensen Huang, izvršni direktor kompanije, je ukazao na ogromnu potražnju za računarskom snagom koja je u osnovi tehnologije veštačke inteligencije (AI).

„Potražnja raste širom sveta – u kompanijama, industrijama i državama“, dodao je Huang.

CNBC je povodom rekordnih rezultata firme Nvidia objavio i zanimljivu računicu o isplativosti ulaganja u akcije te kompanije.

„Da ste uložili 1.000 dolara u firmu Nvidia pre godinu dana, vaša investicija bi se utrostručila za oko 225 posto i na današnji dan vrediea bi oko 3.248 dolara“, navodi CNBC.

Ako bi neko uložio 1.000 dolara u spomenutu kompaniju pre pet godina, vrednost investicije bi porasla za 1.015 posto i sada bi vredela 17.542 dolara.