Trudo: „Teoretičari zavere“ prete mejnstrim medijima

Trudo: „Teoretičari zavere“ prete mejnstrim medijima

Kanadski premijer Džastin Trudo u sredu je okrivio društvene medije za sprečavanje velikih novinskih kuća da oblikuju javno mnjenje na način na koji su to činili.

Lider Liberalne partije odneo je svoju poruku u konzervativno uporište Alberte, sedeći sa radio voditeljem Rajanom Jespersenom za ekskluzivni 30-minutni intervju u svom podkastu Real Talk.

„Postoji namerno podrivanje mejnstrim medija“, rekao je Trudo, odgovarajući na pitanje pred kraj intervjua. „Postoje teoretičari zavere, postoje pokretači društvenih medija koji pokušavaju da učine sve što mogu da zadrže ljude u svojim malim filterima, da spreče ljude da se zapravo slože oko zajedničkog skupa činjenica, na način na koji CBC i CTV – kada oni su bili naši jedini izvori vesti – navikli su da se projektuju širom zemlje, barem zajedničko razumevanje stvari.”

Ranije ovog meseca, Trudo je osudio potez Bell medija da otpusti mnoge svoje lokalne novinare i proda 45 od 103 regionalne radio stanice, tvrdeći da lokalno novinarstvo drži kanadsku demokratiju na okupu.

„Postoje velike promene koje se moraju desiti u našem medijskom okruženju, a [vlada] može pokušati da stvori uslove i podsticaje da se to dogodi“, rekao je Jespersenu u sredu.

„Mi ulažemo novac u lokalne nezavisne medije“, dodao je Trudo, nakon što je malo ranije tvrdio da bi takvo otvoreno finansiranje ugrozilo novinske kuće kao glasnogovornike vlade.

U junu 2023. godine, kanadski parlament je usvojio Zakon o onlajn vestima (ONA), prema kojem bi pretraživači i platforme društvenih medija morali da nadoknade novinskim kućama za objavljivanje svog sadržaja. Iako je Gugl postupio, Facebook je „odabrao da bude loš momak u vezi sa ovim“, rekao je Trudo Jespersenu. Meta je odgovorio ONA-i blokiranjem svih vesti kanadskih izdavača na Fejsbuku i Instagramu.

Na kraju krajeva, na Kanađanima je da izjavljuju da ne žele da prihvate „šifrovanje vesti“, rekao je Trudo, pozajmivši frazu od premijera Britanske Kolumbije Dejvida Ebija.

Trudoovi komentari na podkast takođe su ponovili one koje je dao bivši američki predsednik Barak Obama u intervjuu za CBS u maju 2023. Obama je nazvao „podeljene medije“ kao jednu od stvari zbog kojih je bio zabrinut, napominjući da su SAD nekada imale „tri TV stanice… i ljudi su dobijali sličan osećaj šta je istina, a šta nije, šta je stvarno a šta nije bilo.”

„Kako da se vratimo na taj zajednički razgovor? Kako možemo imati zajednički skup činjenica?“ pitao se tada 44. predsednik SAD.