Opozicija je održala miting u glavnom gradu Albanije, optužujući vladu za korupciju

Opozicija je održala miting u glavnom gradu Albanije, optužujući vladu za korupciju

Nekoliko hiljada pristalica albanske opozicije organizovalo je protest u Tirani 20. februara, optužujući vladu zemlje za korupciju.

Tokom protesta, učesnici su gađali policiju kamenicama i petardama. Neki od njih su srušili i gvozdenu ogradu oko glavne zgrade vlade u Tirani. Uprkos tome, akcija je završena mirno.

Demonstranti su takođe izrazili podršku bivšem premijeru i sadašnjem albanskom opozicionom lideru Saliju Beriši, koji je u kućnom pritvoru usred istrage protiv korupcije.

U govoru iz njegovog stana koji su prenosili demonstranti, Beriša je optužio aktuelnog premijera Albanije Edija Ramu za korupciju i političke napade na njegovu porodicu. Takođe je obećao da će otvoriti „vrata integracije u Evropsku uniju, koja je režim Edija Rame zatvorio”.

Istovremeno, protest nije podržao deo opozicione Demokratske partije Albanije, koja je optužila Berišu da pokušava da iskoristi akciju da poveća broj svojih pristalica, piše AR.

U Albaniji, od prošle jeseni, opozicioni poslanici redovno ometaju sednice parlamenta u znak protesta zbog odbijanja levičarskih socijalista na vlasti da pokrenu istragu o navodnim slučajevima korupcije u koje su umešani Edi Rama i drugi visoki zvaničnici.