Tim razvija visoko precizan univerzalni dijagnostički test krvi za Alchajmerovu bolest i blago kognitivno oštećenje

Tim razvija visoko precizan univerzalni dijagnostički test krvi za Alchajmerovu bolest i blago kognitivno oštećenje

Međunarodna istraživačka saradnja koju vodi HKUST postigla je značajnu prekretnicu u dijagnozi i upravljanju Alchajmerovom bolešću (AD). Tim je razvio najsavremeniji test krvi za rano otkrivanje AD i blagog kognitivnog oštećenja (MCI), nadmašujući izuzetne stope tačnosti od preko 96% i 87% respektivno.

Posebno, ovaj test krvi je primenljiv na sve etničke populacije, pružajući globalno rešenje za dijagnozu i lečenje AD. Rad je nedavno objavljen u časopisu Alchajmerova bolest i demencija. Istraživački tim je predvodila prof. Nensi Ip, predsednica i Morningsajd profesor prirodnih nauka na Univerzitetu nauke i tehnologije u Hong Kongu (HKUST) i direktor Centra za neurodegenerativne bolesti u Hong Kongu (HKCeND).

AD pogađa više od 50 miliona ljudi širom sveta. Glavni znak bolesti je nakupljanje toksičnog amiloida beta (Aβ) u mozgu, što dovodi do disfunkcije i gubitka moždanih ćelija, što rezultira progresivnim gubitkom pamćenja, kognitivnim opadanjem i poteškoćama u svakodnevnim zadacima i komunikaciji.

Nedavno odobrenje leka za AD Lekanemab pruža novu nadu ciljanjem na MCI ili blagu demenciju povezanu sa AD sa povišenim Aβ u mozgu. Međutim, većina osoba sa ovim stanjima je nedijagnostikovana i nelečena, uglavnom zbog izazova u postavljanju rane dijagnoze.

Trenutno, povišeni Aβ se može meriti samo putem skupog snimanja mozga ili invazivnih procedura. Pored toga, dijagnoza bolesti se u velikoj meri oslanja na kliničko posmatranje simptoma koji se obično pojavljuju 10-20 godina nakon pojave bolesti, do kada je bolest napredovala u uznapredovalu fazu i teško je lečiti.

Stoga bi razvoj jednostavnog testa krvi koji tačno identifikuje osobe sa MCI i blagim AD, dok bi takođe otkrio povišeni Aβ u mozgu, mogao da promeni igru za dijagnozu AD i strategije lečenja.

Prof. Ip i njen tim na HKUST-u su nedavno razvili test krvi za rano otkrivanje AD i MCI sa izuzetno visokom preciznošću. U multinacionalnoj studiji koja je uključivala pojedince kineskog i evropskog porekla, međunarodni istraživački tim je pokazao snažne performanse testa krvi u razlikovanju pojedinaca sa AD i MCI od kognitivno normalnih ljudi, kao i njegovu sposobnost da otkrije amiloidnu patologiju mozga. Ovi nalazi takođe naglašavaju primenljivost testa preko različitih etničkih i regionalnih granica, pokazujući njegov potencijal za globalni uticaj.

Za razliku od postojećih testova krvi koji se uglavnom fokusiraju na analizu jednog biomarkera kako bi otkrili patologiju mozga, test krvi koji je razvio HKUST istovremeno meri nivoe 21 proteina (kao što je prikazano na slici iznad), otkrivajući tako promene u više ključnih bioloških puteva, i postizanje preciznije klasifikacije AD i MCI kao i pažljivo praćenje progresije bolesti.

Ovaj sveobuhvatni profil AD za svakog pojedinca otvara vrata za budući razvoj prilagođenih pristupa tretmanu za individualne pacijente, poznatih kao precizna medicina, koja može da revolucioniše polje dijagnoze i upravljanja AD.

„Naš test krvi najavljuje novu eru jednostavne, efikasne i manje invazivne dijagnostike, a proširivanjem obima našeg istraživanja na različite populacije, napravili smo ključni korak ka tome da naš test postane univerzalno primenljiv alat za dijagnozu AD“, primetio je prof. Ip.

„Naš test se takođe može koristiti za skrining pogodnih pojedinaca za specifične tretmane lekova u kliničkim studijama i pažljivo praćenje progresije bolesti i odgovora na lekove. U budućnosti, on takođe može olakšati razvoj personalizovanih tretmana, bacanjem svetla na molekularne osnove AD koji se razlikuju od osobe do osobe i između etničkih grupa.“