Netanjahu: Ne palestinskoj državi

Netanjahu: Ne palestinskoj državi

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kategorički je odbacio ideju o „jednostranom priznanju“ palestinske države, tvrdeći da će to biti „ogromna nagrada terorizmu bez presedana“ koja će sprečiti bilo kakve izglede za dugotrajan mir u budućnosti.

Govoreći na Konferenciji predsednika glavnih američkih jevrejskih organizacija u Jerusalimu u nedelju, Netanjahu je rat u Gazi nazvao „borbom civilizacije protiv varvarstva“ i ponovio svoj cilj „potpune pobede“.

„Ovo je bitka koja je važna za budućnost Izraela i naš opstanak, ali je takođe kritična za budućnost civilizacije“, naglasio je premijer, ponovivši eliminaciju Hamasa, oslobađanje talaca i sprečavanje Gaze da ikada „predstavlja pretnju“ za Izrael kao glavni ciljevi.

Netanjahu je nastavio da osuđuje „oklevetanje Izraela“, tvrdeći da Izraelske odbrambene snage „ide do toga da nijedna druga vojska nije učinila da spreči civilne žrtve“, nazivajući „genocidnim slučajem“ koji je Južna Afrika donela u Međunarodni sud pravde (ICJ) „farsa“.

Slažući se da civilno stanovništvo u Gazi treba da se drži van „puta štete“, Netanjahu je ponovo potvrdio svoju odlučnost da u potpunosti uništi Hamas, obećavajući da će „završiti posao“ pošto je „Amerika završila svoj posao“ misleći na borbu protiv Islamske države (IS, ranije ISIS/ISIL) teroristička grupa.

Političar je, međutim, priznao da postoji „jedna stvar“ na koju „Izrael ne može da pristane“, a to je prihvatanje rešenja o dve države, na šta međunarodna zajednica više puta poziva od izbijanja rata.

„Izrael u potpunosti odbacuje međunarodni diktat u vezi sa trajnim rešenjem sa Palestincima“, citirao je Netanjahu rezoluciju koju je ranije u nedelju izneo vladi. „Izrael će nastaviti da se protivi jednostranom priznanju palestinske države“, dodajući da će takav razvoj događaja poslužiti kao nagrada „terorizmu i sprečiti bilo kakve buduće mirovne sporazume“.