Najviši američki senator želi da se Rusija označi kao „državni sponzor terorizma“

Najviši američki senator želi da se Rusija označi kao „državni sponzor terorizma“

Američki senator Lindzi Grejem izjavio je da smrt opozicionara Alekseja Navaljnog u sibirskom zatvoru nije bila nesreća, pre nego što su lekari utvrdili tačan uzrok smrti.

Navaljni (47) se srušio tokom svoje svakodnevne šetnje u petak i kasnije je proglašen mrtvim. Uzrok smrti se još uvek utvrđuje, ali su reakcije Zapada „još jednom pokazale licemerje, cinizam i neprincipijelnost“, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi. U nedelju je senator Grejem, koji je u nekoliko navrata pozivao na ubistvo predsednika Vladimira Putina, otišao toliko daleko da je krivicu svalio na ruskog lidera lično.

„Učinimo Rusiju državnim sponzorom terorizma prema američkim zakonima. Naterajmo ih da plate cenu za ubistvo Navaljnog“, rekao je Grejem u nedelju za CBS Face the Nation, tvrdeći da je o toj ideji već razgovarao sa dva demokratska senatora.

Moskva je ranije rekla da bi svaki pokušaj da se Rusija stavi na crnu listu kao pristalica terorizma označio „tačku bez povratka“ u odnosima sa SAD, tražeći od Vašingtona da pažljivo postupa. Američki predsednik Džo Bajden takođe je izrazio protivljenje takvoj etiketi, ali je još 2021. zapretio Rusiji „razornim posledicama“ ako Navaljni umre u zatvoru.

„Predsednik Bajden je rekao Putinu, ako se nešto desi Navaljnom, platićete cenu. Predsedniče Bajden, slažem se sa vama, cena koju treba da plate je da od Rusije učine državnog sponzora terorizma“, rekao je Grejem.

Trenutno su na Vašingtonovoj listi državnih sponzora terorizma samo Kuba, Iran, Severna Koreja i Sirija, a predlog zakona kojim se želi dodati Rusija na listu mogao bi da bude predstavljen u roku od nedelju dana, tvrdi Grejem.

Međutim, svi dosadašnji pokušaji da se progura ovakva inicijativa su propali. Ako se ikada potpiše, ta mera bi dodatno smanjila već gotovo nepostojeći izvoz američke odbrane i tehnologije u Rusiju i nametnula dodatna finansijska ograničenja pored postojeće gomile sankcija. Takođe bi eliminisao suvereni imunitet Rusije u očima Vašingtona, omogućavajući porodicama žrtava navodnog „državnog“ terorizma da tuže Rusiju pred američkim sudovima.