Međunarodni sud pravde ispituje legalnost izraelske okupacije na saslušanjima pred UN

Međunarodni sud pravde ispituje legalnost izraelske okupacije na saslušanjima pred UN

Najviši sud Ujedinjenih nacija, Međunarodni sud pravde, otvara istorijska saslušanja o legalnosti 57-godišnje izraelske okupacije teritorija za koje Palestinci traže državnost. Ova saslušanja, koja započinju u ponedeljak, privlače pažnju međunarodne zajednice i označavaju značajan korak u dugotrajnom izraelsko-palestinskom sukobu.

Tokom šestodnevnih saslušanja, 15 međunarodnih sudija će razmotriti argumente obe strane. Palestinski predstavnici tvrde da je izraelska okupacija nezakonita jer je prekršila tri ključna načela međunarodnog prava: zabranu teritorijalnog osvajanja, pravo Palestinaca na samoopredeljenje i nametanje sistema rasne diskriminacije i aparthejda.

Palestinci očekuju da će savetodavno mišljenje suda pružiti podršku njihovim naporima da osude izraelsku okupaciju i podrži njihovu borbu za nezavisnost. Međutim, odluka suda, iako neobavezujuća, mogla bi imati dubok uticaj na međunarodnu praksu, politiku pomoći Izraelu i globalno javno mnjenje.

Izrael nije predviđen da govori tokom saslušanja, ali će verovatno podneti pismenu izjavu. Izraelski argumenti će se verovatno fokusirati na bezbednosne aspekte i potrebu za očuvanjem teritorijalne integriteta u odsustvu mirovnog sporazuma.

Ova saslušanja dolaze u kontekstu eskalacije sukoba između Izraela i Hamasa, ali se umesto toga fokusiraju na dugotrajnu okupaciju Zapadne obale, Gaze i istočnog Jerusalima. Međunarodna zajednica u velikoj meri smatra izraelska naselja na okupiranim teritorijama nelegalnim.

Ova saslušanja predstavljaju važan korak u borbi za pravdu i priznavanje palestinskih prava na nezavisnost, ali ostaje da se vidi kako će sud reagovati na argumente obe strane i kakve će posledice odluka suda imati na dalji tok sukoba i međunarodnih odnosa.