Ministri spoljnih poslova G7 osuđuju isporuke oružja Severne Koreje i Irana Rusiji

Ministri spoljnih poslova G7 osuđuju isporuke oružja Severne Koreje i Irana Rusiji

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) osudili su rusku agresiju na Ukrajinu, uputili kritike zbog severnokorejskog transfera oružja Rusiji i pozvali Iran da prestane da podržava rusku vojsku. Na svom prvom sastanku pod italijanskim predsedavanjem 2024. godine, zvaničnici su istakli svoje snažno jedinstvo u cilju podrške Ukrajini i osude kršenja međunarodnog prava.

Ruski agresivni rat protiv Ukrajine, prema saopštenju G7, predstavlja očigledno kršenje principa Povelje UN, a članice G7 su potvrdile svoju odlučnost da nastave da podržavaju Ukrajinu u odbrani njene slobode i teritorijalnog integriteta. Osim podrške, G7 će nastaviti sa sprovođenjem sankcija protiv Rusije i onih koji podržavaju njen rat, kao i sa pružanjem vojne, finansijske, političke i humanitarne podrške Ukrajini.

Pored toga, G7 je osudio severnokorejski transfer oružja Rusiji, ističući zabrinutost zbog mogućnosti da Rusija prenosi tehnologiju Severnoj Koreji koja bi mogla ugroziti mir i stabilnost širom sveta. Takođe su pozvali Iran da prekine podršku ruskoj vojsci i iranske programe bespilotnih letelica koji podržavaju ruske ratne napore.

G7 ministri su takođe potvrdili svoju podršku naporima Ukrajine u postizanju sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira, kao i osudili rusku nuklearnu retoriku i držanje strateškog zastrašivanja. Svojim saopštenjem, G7 je još jednom istakao svoju posvećenost očuvanju međunarodnog mira i sigurnosti, kao i podršku Ukrajini u suočavanju sa izazovima koje pred nju stavlja ruska agresija.

Ovi razvoji dolaze u vreme kada se međunarodna bezbednosna konferencija održava u Minhenu, Nemačka, gde svetski lideri razmatraju najhitnija globalna pitanja današnjice.

Kao i uvek, G7 ostaje ključni akter u globalnoj politici i bezbednosti, te njihova jedinstvena akcija i osuda agresije i kršenja međunarodnog prava šalje snažnu poruku podrške Ukrajini i osudi agresorskih akcija Rusije.