Kuleba o smrti Navaljnog: Vreme je da se stavi tačka na naivnost o Rusiji

Kuleba o smrti Navaljnog: Vreme je da se stavi tačka na naivnost o Rusiji

Komentarišući smrt ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba podsetio je da on nije prva žrtva Putinovog režima u Rusiji.

Šef Ministarstva spoljnih poslova naveo je imena drugih kritičara Kremlja koji su ubijeni, a posebno novinarke Ane Politkovske, političkog zatvorenika Sergeja Magnitskog, bivšeg obaveštajca Aleksandra Litvinjenka i opozicionara Borisa Njemcova.

„Ovo su samo neka od najpoznatijih imena na dugačkoj listi Putinovih ubijenih kritičara. Bilo je zgražanja posle svakog ubistva, ali se Putin na kraju izvukao, a svetski lideri su mu se ponovo rukovali. To ga je ohrabrilo da nastavi da ubija ljude“, rekao je on. “ dodao je Kuleba.

U tom kontekstu, on je pomenuo odvojene pozive da se „sluša Putina i pregovara sa njim“.

„Vreme je da se stavi tačka na naivnost. Pre nego što počne bilo kakva smislena interakcija sa Moskvom, Rusija mora biti poražena u Ukrajini, a Putin konačno mora da nauči lekciju“, naglasio je ministar.

Podsetimo, Federalna kazneno-popravna služba je 16. februara popodne izvestila o pogibiji Navaljnog u popravnoj koloniji broj 3 Jamalo-Nenječkog autonomnog okruga Ruske Federacije.

U međuvremenu, Evropska unija i potpredsednica SAD Kamala Haris okrivili su ruski režim za smrt Navaljnog.