Azijske akcije prate rast na Volstritu dok se japanski Nikkei približava rekordnoj visini

Azijske akcije prate rast na Volstritu dok se japanski Nikkei približava rekordnoj visini

Na azijskim tržištima, akcije su nastavile svoj napredak u petak, pri čemu je tokijski indeks Nikkei 225 trgovao blizu rekordnog nivoa, gotovo tri i po decenije nakon što je dostigao svoj prethodni vrhunac.

Nikkei 225 zabeležio je rast od 0,9%, zatvarajući se na 38.487,24, samo nešto ispod svog rekordnog maksimuma postavljenog pre 35 godina. Ovaj rast dogodio se usred kontinuiranih znakova slabosti japanske ekonomije, koja je nedavno upala u recesiju.

Promene u pravilima o neoporezivim investicionim računima doprinele su porastu cena akcija u Japanu, dok je slabljenje jena privuklo investitore. Iako su privatne investicije i potrošnja domaćinstava ostale slabe, japansko tržište akcija beleži rast, čime se suprotstavlja ekonomskim izazovima.

U drugim delovima Azije, Hongkonški indeks Hang Seng zabeležio je skok od 2,5%, dok je Kospi u Seulu porastao za 1,3%. Australijski S&P/ASKS 200 takođe je beležio rast od 0,7%.

U međuvremenu, na Volstritu su američki fjučersi bili niži nakon što su akcije postavile nove rekorde, i to uprkos mešovitim izveštajima o ekonomiji. S&P 500 premašio je svoj najviši nivo prošle nedelje, dok su Dow Jones Industrial Average i Nasdaq Composite takođe beležili rast.

Međutim, ekonomski izveštaji su bili mešoviti, sa znacima slabosti u maloprodaji, ali i pozitivnim pokazateljima na tržištu rada. Ovi izveštaji su delimično doprineli smanjenju prinosa na trezorske obveznice.

Sve u svemu, azijska tržišta su pokazala otpornost i optimizam, fokusirajući se na sopstvene unutrašnje dinamike i ignorirajući eventualne turbulencije na globalnom nivou.