Meksiko se priprema za prvu žensku predsednicu, ali nasleđuje finansijske izazove

Meksiko se priprema za prvu žensku predsednicu, ali nasleđuje finansijske izazove

Meksiko se bliži istorijskom trenutku kada će, gotovo izvesno, izabrati svoju prvu ženu za predsednika. Međutim, oba vodeća kandidata suočiće se sa značajnim finansijskim izazovima koji bi mogli da ograniče njihovu nezavisnost od odlazećeg predsednika Andreasa Manuela Lopeza Obradora.

Lopez Obrador je nastavio sa predlaganjem novih, skupih projekata u poslednjim mesecima svoje administracije, ostavljajući mnoge od njih nedovršenim. Ovo će verovatno ograničiti mogućnosti njegovog naslednika, čak i ako opozicioni kandidat pobedi na izborima.

Čini se da će nasleđena finansijska rupa biti glavna prepreka za buduću predsednicu, bez obzira na to ko pobedi na izborima. Očekuje se da će nova administracija morati da se fiskalno prilagodi kako bi rešila trenutne finansijske izazove.

Dok Lopez Obrador planira skoro „poslednje aktove“ svog mandata, poput eksproprijacije stranih kompanija i pokretanja novih projekata, njegov naslednik će se suočiti sa opterećujućim finansijskim obavezama. Očekuje se da će nova administracija morati da balansira između kontinuiranja predsednikovih programa i rešavanja finansijskih izazova.

Izazovi koje će nova predsednica Meksika zateći ukazuju na potrebu za efikasnim merama kako bi se rešili finansijski problemi zemlje i obezbedio održiv rast u budućnosti.