Japan gubi krunu kao treća najveća svetska ekonomija

Japan gubi krunu kao treća najveća svetska ekonomija

Prema zvaničnim podacima objavljenim u četvrtak, Japan više nije treća po veličini svetska ekonomija nakon što je neočekivano pao u recesiju krajem prošle godine. Nemačka se sada pomerila na treće mesto po nominalnom BDP-u.

BDP se smanjio za 0,4% na godišnjem nivou u četvrtom kvartalu prošle godine, nakon pada od 3,3% u prethodnom kvartalu. Ovo je zbunilo tržišne prognoze o porastu od 1,4% u poslednja tri meseca u godini. Tehnička recesija se široko definiše kao dva uzastopna kvartala kontrakcije.

Tokom četvrtog kvartala, privatna potrošnja je opala za 0,9% na godišnjem nivou, a korporativne investicije su pale za 0,3%. Izvoz je povećan za 11%, dok je uvoz povećan za 7,0%.

„Potrošnja usluga je u zatišju, cene robe nastavljaju da rastu, a zbog tople zime potrošnja odeće je bila slaba od oktobra pa nadalje“, rekao je vladin zvaničnik.

Japanska domaćinstva se bore sa rastućim troškovima života i padom realnih plata, što je dovelo do pada privatne potrošnje od 0,2 odsto, što čini više od polovine ekonomske aktivnosti u zemlji.

U dolarima, BDP Japana iznosio je 4,2 biliona dolara na kraju 2023. godine, u odnosu na 4,5 biliona dolara za Nemačku.

„Dva uzastopna pada BDP-a i tri uzastopna pada domaće tražnje su loša vest, čak i ako bi revizije mogle da promene konačne brojke na margini“, rekao je za Rojters Stefan Angrik, viši ekonomista u Mudis analitici, komentarišući vest.

„To otežava centralnoj banci da opravda povećanje stope, a kamoli niz povećanja.