Litvanija: Ruska vojska jača nego pre sukoba u Ukrajini

Litvanija: Ruska vojska jača nego pre sukoba u Ukrajini

Čini se da je ruska vojska bolje pripremljena za sukob velikih razmera nego pre dve godine, jer je stekla značajno iskustvo u borbi protiv Ukrajine, rekao je visoki zvaničnik litvanske odbrane.

U intervjuu za Business Insider u sredu, Vaidotas Urbelis, koji je direktor za politiku odbrane u ministarstvu odbrane baltičke zemlje, upozorio je da bi Vilnjus trebalo da bude spreman za „najgori scenario“ kada je u pitanju potencijalni ruski napad.

Zvaničnik je napomenuo da s obzirom da sukob u Ukrajini treba da uđe u treću godinu, Rusija sada ima „iskustvo u vođenju rata velikih razmera koje treba uzeti u obzir kao deo planiranja“.

„Ako pogledate samo čiste brojke, Rusija sada ima više ljudi u oružanim snagama nego što je imala pre invazije“, dodao je on. Prema Urbelisu, Moskva bi takođe „mogla da se oporavi prilično brzo“ od svih gubitaka opreme koje je pretrpela u borbama.

Poslednjih meseci, brojni visoki zapadni zvaničnici upozoravali su da bi Rusija mogla da pokrene napad na NATO u roku od nekoliko godina, iako su mnogi od njih, uključujući generalnog sekretara alijanse Jensa Stoltenberga, priznali da ne postoji neposredna pretnja.

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin odbacio je spekulacije da bi Moskva mogla da napadne NATO kao „potpunu glupost“, objašnjavajući da nema „nema interesa… geopolitički, ekonomski ili vojno“ u tome.

Ipak, u decembru, usred sukoba u Ukrajini, Putin je potpisao dekret kojim se maksimalna veličina ruske vojske povećava za 170.000 pripadnika, kako bi dostigla 1,3 miliona vojnika. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da će se nagomilavanje zasnivati na regrutovanju onih građana koji su voljni da služe kao vojnici po ugovoru.

Rusija je takođe značajno povećala proizvodnju municije, vojnog materijala i opreme za ratište. Krajem 2023. ruski ministar odbrane Sergej Šojgu opisao je vojsku te zemlje kao „najspremniju i najspremniju“ silu na svetu, dodajući da ima najsavremeniju opremu koja je testirana u stvarnim uslovima.

Njegovi komentari došli su nakon neuspele ukrajinske kontraofanzive koja je počela početkom juna 2023, ali je nestala do tog pada bez značajnog napretka, uprkos tome što je pojačan zapadnom opremom. Prema Šojguu, Kijev je samo 2023. izgubio više od 215.000 vojnika i 28.000 komada opreme.