Japan pao na četvrto mesto po veličini svetske ekonomije

Japan pao na četvrto mesto po veličini svetske ekonomije

Japan je pao na četvrto mesto po veličini svetske ekonomije, iza Nemačke, prema vladinim podacima objavljenim u četvrtak, što naglašava postepeni gubitak konkurentnosti i produktivnosti japanske ekonomije.

Japanska ekonomija je premašena po veličini od strane Nemačke 2023. godine, a analitičari navode da su demografski trendovi, poput starenja stanovništva i smanjenja broja dece, doprineli ovom padu.

Tokom protekle decenije, japanska ekonomija je postupno gubila svoju poziciju kao druga najveća svetska ekonomija iza Sjedinjenih Američkih Država, dok je kineska ekonomija rasla. Međunarodni monetarni fond predvideo je ovaj pad Japana na četvrto mesto.

Podaci se odnose na nominalni bruto domaći proizvod (BDP), izražen u dolarima, i ne uzimaju u obzir različite nacionalne uslove. Prema ovim podacima, nominalni BDP Japana iznosio je 4,2 biliona dolara prošle godine, dok je Nemačka zabeležila BDP od 4,4 biliona dolara.

Poslednji podaci o realnom BDP-u, koji meri vrednost proizvoda i usluga jedne nacije, pokazali su smanjenje japanske privrede u poslednjem kvartalu, što je dodatno naglasilo izazove sa kojima se suočava japanska ekonomija.

Iako su Japan i Nemačka izgradili svoje ekonomije na jakim malim i srednjim preduzećima, Nemačka je pokazala veću otpornost na pozadini snažnog evra i inflacije. Slab jen predstavlja dodatni izazov za Japan.

Analitičari ukazuju na potrebu za rešavanjem demografskih problema u Japanu, kao i potrebu za diverzifikacijom radne snage i unapređenjem tehnoloških inovacija kako bi se ojačala ekonomija.

Iako je Japan nekada bio hvaljen kao „ekonomsko čudo“, preduzetnici poput Soichiro Honda i Konosuke Matsushita postali su simboli japanske poslovne izvrsnosti. Međutim, izazovi s kojima se Japan suočava u 21. veku ukazuju na neizvesnu budućnost za jednu od nekada vodećih svetskih ekonomija.