Francuski proizvođač automobila Reno se vraća u profit nakon rekordne prodaje i marže

Francuski proizvođač automobila Reno se vraća u profit nakon rekordne prodaje i marže

Francuski proizvođač automobila Reno objavio je u sredu da je uspešno ostvario profit u 2023. godini, zahvaljujući porastu prodaje podstaknutoj novim modelima i povećanjem cena, što je rezultiralo rekordnom maržom.

Kompanija, koja u svom portfelju ima brendove poput jeftine Dačije i sportskih modela Alpine, ostvarila je neto profit od 2,2 milijarde evra prošle godine, nakon prethodnih gubitaka u 2022. godini zbog otpisa ruske imovine.

Reno je takođe uspešno preokrenuo četvorogodišnji trend pada prodaje, postigavši rast od devet odsto na 2,2 miliona vozila.

Prihodi od prodaje povećani su za 13 odsto, dostižući iznos od 52,4 milijarde evra, zahvaljujući podizanju cena i većoj prodaji premium vozila.

Operativna marža kompanije dostigla je rekordnih 7,9 procenata, što je rezultat uspeha nove linije modela.

„Ovo je dan na koji treba da budemo izuzetno ponosni, sa istorijskim rezultatima za našu grupu“, izjavio je glavni finansijski direktor Thierri Pieton na konferenciji za novinare.

U planu je lansiranje 10 novih vozila tokom ove godine, uz cilj očuvanja operativne marže iznad 7,5 procenata, delimično kroz smanjenje troškova.