Nemački dobavljač automobila Kontinental kaže da će ukinuti 7.150 radnih mesta

Nemački dobavljač automobila Kontinental kaže da će ukinuti 7.150 radnih mesta

Nemački dobavljač automobila Kontinental saopštio je u sredu da će ukinuti oko 7.150 radnih mesta širom sveta do 2025. godine, jer težak prelazak na električna vozila primorava kompanije u sektoru da se preurede.

Grupacija, koja proizvodi gume i isporučuje komponente proizvođačima automobila, navela je u saopštenju da će ukinuti 1.750 radnih mesta u oblasti istraživanja i razvoja.

Takođe bi izgubila oko 5.400 postova u okviru prethodno najavljenog programa smanjenja troškova koji ima za cilj da uštedi 400 miliona evra grupi do 2025.

Kontinental, koji trenutno zapošljava oko 200.000 ljudi širom sveta, najavio je plan u novembru bez preciziranja broja radnih mesta koja će biti otvorena.

„Svesni smo uticaja na naše zaposlene i učinićemo sve što možemo da pronađemo dobra, prilagođena rešenja (za zaposlene)“, rekao je šef automobilske industrije Continentala Philipp von Hirschheidt.

Smanjenje bi omogućilo Continentalu da „još više fokusira svoje resurse na buduće tehnologije za softverski definisana vozila“, rekao je von Hirschheidt.

Nemački dobavljači automobila suočavaju se sa problemima kako se ubrzava prelazak na električnu mobilnost, nakon što su se decenijama oslanjali na vozila na fosilna goriva za svoj profit.

Continental je takođe najnoviji nemački proizvođač koji je najavio otpuštanje radnih mesta jer se izvozno fokusirana industrija zemlje bori sa globalnim usporavanjem rasta i visokim stopama inflacije.

Proizvođač aparata Miele rekao je ranije ovog meseca da će eliminisati do 2.700 radnih mesta zbog niske potražnje za svojim proizvodima, dok je Boš u decembru najavio planove za otpuštanje 1.500 radnih mesta.