Sretenje – Dan državnosti

Sretenje – Dan državnosti

Na Sretenje 1804. godine u Orašcu je podignut Prvi srpski ustanak, a 1835. godine u Kragujevcu je usvojen prvi Ustav Kneževine Srbije – Sretenjski ustav.

Na današnji dan pre 188 godina, u vreme vladavine kneza Miloša Obrenovića, Srbija dobija najviši državno-pravni akt Ustav. Napisan perom diplomate i publiciste Dimitrija Davidovića, po ugledu na evropske. U porti Stare Miloševe crkve u Kragujevcu, pred 2.400 narodnih predstavnika usvojen je i kneževom zakletvom potvrđen Sretenjski ustav. Bio je jedan od najliberalnijih i najdemokratskijih Ustava tog doba. Na snazi je bio svega 55 dana, a imao je veliki značaj.

„Ustavom su ustanovljeni organi vlasti knez, Državni savet i Narodna skupština, a vlast je podeljena na izvršnu, zakonodavnu i sudsku“, objašnjava istoričarka Roksanda Aleksić.

„Sretenjskim ustavom ustanovljeni su grb, zastava, simboli srpske države, koji njegovim ukidanjem nisu uklonjeni“, kaže istoričar Predrag Ilić.

Značaj Sretenja se ogleda i u tome što je pre 219 godina počelo oslobađanje Srbije od Turaka iz Marićevića Jaruge u Orašcu. Na tom mestu, 300 viđenijih Srba donelo je odluku o podizanju Prvog srpskog ustanka. Za vođu je izabran Đorđe Petrović – Karađorđe.

„Jedna mala pobunjena provincija na obodima turskog carstva je uspela da pokaže da se organizacijom i željom za slobodom može uraditi mnogo, osloboditi se od turskog jarma“, kaže istoričar Nenad Đorđević.

Ta viševekovna težnja ka slobodi i nezavisnosti Srbije, započeta Prvim, pa nastavljena Drugim srpskim ustankom, krunisana je odlukama Berlinskog kongresa 1878., koje su pročitane u zdanju Stare skupštine u Kragujevcu.