Nastavak parničnog postupka koji su pokrenuli roditelji ubijene devojčice u Ribnikaru

Nastavak parničnog postupka koji su pokrenuli roditelji ubijene devojčice u Ribnikaru

U Višem sudu u Beogradu počeo je parnični postupak koji je u slučaju „Ribnikar“ pokrenula oštećena porodica Dukić protiv dečaka koji je izvršio masovno ubistvo u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, njegovih roditelja, škole i države.

Danas bi trebalo da budu saslušani oštećeni članovi porodice Dukić.Oni su tužili dečaka koji je 3. maja ubio devetoro svojih vršnjaka, čuvara škole i ranio još šest osoba, i njegove roditelje, i školu ali i Republiku Srbiju.Tužbu su Dukići podneli za naknadu nematerijalne štete, zbog pretrpljene duševne boli i stresa.Osim ovog, u toku je još jedan parnični postupak u kom je takođe tužen maloletni dečak. U tom drugom postupku 27 članova oštećenih porodica tužilo je porodicu Kecmanović i školu „Ribnikar“.

Za razliku od ova dva, krivičnim postupkom, u kom je suđenje počelo na samom kraju prošle godine, dečak nije obuhvaćen. Po zakonu dečak je krivično neodgovoran zbog toga što je imao tek 13 godina kada je počinio masovno ubistvo.

Punomoćnice obe strane u ovom postupku rokom pripremnog ročišta bile su saglasne da je potrebno da se obavi veštačenje maloletnog dečaka kako bi se utvrdila njegova sposobnost rasuđivanja tog dana kada je počinio masakr.

Marina Ivelja, punomoćnica porodice Kecmanović, istakla je da je na ročištu iznet oštar stav zamenice državnog pravobranioca da se država ne oseća odgovornom u ovom slučaju.

Podsetimo, oba parnična postupka otvorena su za javnost, dok je na suđenju u krivičnom javnost isključena.

U tom postupku sudi se roditeljima dečaka i vlasniku i inspektoru streljačkog kluba u koji je prema navodima optužnice Vladimir Kecmanović odvodio svog maloletnog sina da vežba pucanje na pokretnim metama.