Stotine spasilaca u potrazi za rudarima zarobljenim u turskom rudniku nakon klizišta

Stotine spasilaca u potrazi za rudarima zarobljenim u turskom rudniku nakon klizišta

U istočnoj Turskoj, u rudniku zlata Copler, stotine spasilaca nastavljaju napore u potrazi za najmanje devet radnika koji su zarobljeni nakon što je ogromno klizište pogodilo ovu lokaciju. Klizište, koje se dogodilo u utorak, pokrenulo je masu zemlje iz rudnika, preplavljujući sve na svom putu.

Ministar unutrašnjih poslova Ali Jerlikaja izjavio je da je oko 800 članova spasilačkih timova, uključujući policijske, vojne i timove iz rudnika, angažovano u potrazi za nestalim radnicima. Porodice nestalih čekaju vesti u zoni blizu rudnika, dok su drugi radnici rudnika pridružili se naporima u spasilačkoj operaciji.

Istraga o katastrofi je pokrenuta, dok stručnjaci upozoravaju na potencijalne rizike po životnu sredinu. Geolog Sulejman Pampal ističe da tlo koje je formiralo klizište može sadržati opasne supstance poput cijanida, koji se koristi za vađenje zlata, te upozorava na pretnju obližnjoj reci Eufrat.

Ministarstvo životne sredine saopštilo je da je potok koji vodi do Eufrata zatvoren radi sprečavanja zagađenja vode, dok guverner Erzincana Hamza Ajdoglu navodi da nije bilo curenja u vodeni put. Ovaj rudnik je bio zatvoren 2020. nakon curenja cijanida u reku, ali je ponovo otvoren dve godine kasnije nakon operacije čišćenja.

Ovo nije prvi incident u turskim rudnicima, što ukazuje na lošu evidenciju o bezbednosti. Inženjeri ističu da se bezbednosni rizici često ignoriraju, a inspekcije se ne sprovode na adekvatan način, što je dovelo do niza tragičnih događaja, uključujući najgoru rudarsku katastrofu u Somi 2014. godine, u kojoj je poginulo 301 osoba.