Šimpanze demonstriraju takmičarski altruizam, otkriva nova studija

Šimpanze demonstriraju takmičarski altruizam, otkriva nova studija

Studija istraživača Univerziteta Stirling pruža novo svetlo na ponašanje šimpanzi, naših najbližih živih rođaka. Otkriveno je da šimpanze primenjuju strategije kako bi maksimizirale svoje šanse da budu izabrane od strane potencijalnih kooperativnih partnera, što ukazuje na prisustvo takmičarskog altruizma kod ovih životinja.

U istraživanju sprovedenom u zoološkom vrtu u Lajpcigu, šimpanze su učestvovale u igri ultimatuma, gde su imale priliku da podele grožđe sa trećom šimpanzom. Rezultati pokazuju da su šimpanze nudile više grožđa kako je igra odmicala, čak i kada nisu bile direktno u konkurenciji sa drugim šimpanzama.

Dr Alehandro Sančez Amaro, vodeći istraživač, ističe da ovo istraživanje omogućava bolje razumevanje načina na koji naši najbliži rođaci rešavaju društvene dileme i pokazuje da su, poput ljudi, šimpanze osetljive na odluke drugih i kako one mogu uticati na njihove šanse da imaju najviše koristi od društvenih interakcija.

Ova studija, objavljena u časopisu Naučni izveštaji, sprovedena je u saradnji sa Institutom Maks Plank za evolucionu antropologiju u Lajpcigu, Nemačka.