Anketa: 86% Amerikanaca smatra da je Bajden previše star za još jedan mandat

Anketa: 86% Amerikanaca smatra da je Bajden previše star za još jedan mandat

Prema istraživanju javnog mnjenja koje su sproveli televizija ABC News i Ipsos, velika većina Amerikanaca, tačnije 86%, smatra da je predsednik Džo Bajden previše star za još jedan mandat u Beloj kući. Anketa, koja je obavljena 9. i 10. februara, pokazuje da ovo mišljenje deli 59% anketiranih koji smatraju da su i Bajden i bivši predsednik Donald Tramp prestari da bi bili predsednici Sjedinjenih Američkih Država.

Ova percepcija dolazi nakon izveštaja specijalnog tužioca Roberta Hura o Bajdenovim kognitivnim sposobnostima, opisujući ga kao „dobronamernog, starijeg čoveka sa lošim pamćenjem“. Rezultati ankete dodatno komplikuju Bajdenovu kampanju, koja se bori protiv učestalog stava da on nema mentalne kapacitete za još jedan predsednički mandat.

Hur je istraživao Bajdenovo rukovanje poverljivim dokumentima prošle godine, i iako nije bilo dovoljno dokaza za optužbu, izveštaj je ukazao na značajna ograničenja u njegovom pamćenju.

Zabrinutost za Bajdenove sposobnosti porasla je od septembra, kada je prethodna anketa pokazala da 74% birača smatra da ne bi trebalo ponovno biti izabran.