Zvezda igra protiv Zadra u Beogradu

Zvezda igra protiv Zadra u Beogradu

Košarkaši Crvene zvezde igraju večeras od 19.00 časova u „Štark areni“ utakmicu 20. kola regionalne ABA lige, poslednju pred početak Kupa Radivoja Koraća.

Iako je u prethodnom kolu ABA lige pretrpela ubedljiv poraz od Budućnosti u Podgorici (84:62), malo je verovatno da bi Crvena zvezda do početka plej-ofa regionalnog takmičenja mogla da ispusti prvu poziciju i prednost domaćeg terena u svim rundama doigravanja.

Crveno-beli i dalje imaju tri pobede više od Partizana, dve od Cedevita Olimpije i trijumf prednosti u odnosu na Budućnost, uz utakmicu manje od predstavnika Crne Gore i Slovenije, koji su u subotu upisali po dva boda.

Duel sa Zadrom u „Štark areni“ prilika je da crveno-beli prekinu niz od tri neuspeha, obezbede sebi miran odlazak na pauzu, ali i podignu formu, raspoloženje i samopouzdanje pred početak Kupa Radivoja Koraća u Nišu, a nakon neugodnog poraza od Žalgirisa (93:91) koji im je šanse da se plasiraju u plej-in Evrolige sveo na puku teoriju.

Zvezda je protiv litvanskog tima igrala bez povređenih Miloša Teodosića, Branka Lazića i Nikole Topića i treba očekivati da će stručni štab crveno-belih nastojati i večeras da im ostavi vremena za oporavak i sačuva ih za izazove koji slede od srede u Nišu.

Još uvek navijači Zvezde čekaju na debi nedovoljno spremnog Treja Tompkinsa, američkog krilnog centra i nekadašnjeg šampiona Evrope sa Real Madridom, koji je nedavno potpisao jednomesečni ugovor sa beogradskim timom, uz mogućnost nastavka saradnje.

Trener košarkaša Crvene zvezde Janis Sferopulos rekao je dan uoči utakmice protiv Zadra da njegov tim ima dobru poziciju u ABA ligi, ali da želi pobedu jer pobede donose i dobru atmosferu.

Zvezda je bila bolja od Zadra u poslednja četiri međusobna duela, uključujući i prvi ovosezonski u Hrvatskoj, gde je 12. novembra prošle godine slavila rezultatom 81:74.

Zadrani su poslednji put pobedili crveno-bele 7. novembra 2022. godine, i to u Beogradu – 98:96.

Zadar je u odličnoj formi i seriji dobrih rezultata. Upisao je četiri trijumfa u poslednjih pet kola ABA lige, od toga tri na poslednje tri utakmice, pa samo Budućnost trenutno ima duži niz uspeha.

Tim sa hrvatskog primorja bio je bolji od Mege, Cibone, Krke i Studentskog centra, a poražen je samo na gostovanju Mornaru u Baru.

Zadrani su peti na tabeli regionalnog takmičenja sa skorom 11-8 i sigurno grabe ka plej-ofu. Pokazali su već da umeju da se nose sa jačima i bogatijima, pošto su savladali Partizan na svom parketu i Cedevita Olimpiju u Ljubljani.

Najzaslužniji za dobre rezultate Zadra je odlični Luka Božić, prvi pretendent na nagradu za najkorisnijeg igrača ABA lige (MVP). Božić u regionalnom takmičenju ove sezone prosečno beleži 22,2 poena, 8,3 skoka, 5,9 asistencija i 1,2 ukradene lopte po meču.