Propusti u informatičkoj bezbednosti: Državna revizorska institucija upozorava na nedostatke u zaštiti podataka

Propusti u informatičkoj bezbednosti: Državna revizorska institucija upozorava na nedostatke u zaštiti podataka

Ubrzano uvođenje informacionih sistema u mnogim institucijama u Srbiji donelo je olakšanje i ubrzanje procedura, ali istovremeno je otvorilo put i za ozbiljne propuste u zaštiti podataka. Prema najnovijem izveštaju Državne revizorske institucije (DRI), nedostatak adekvatne zaštite podataka postao je alarmantan, posebno u oblasti zdravstvenog osiguranja.

Republički fond za zdravstveno osiguranje, ključna institucija za matičnu evidenciju i ostvarivanje prava, suočava se sa ozbiljnim nedostacima u upravljanju informacionom bezbednošću. Nedovoljan broj ljudi, nedostatak svesti o IT rizicima i upravljanju podacima doprinose tome da sistem nije potpuno bezbedan. Državna revizorska institucija je Fondu uputila devet preporuka, od kojih je nekoliko ključno usmereno ka poboljšanju IT bezbednosti i efikasnijem upravljanju informacionim sistemima.

Pored toga, utvrđene su i nepravilnosti u korišćenju finansijskog informacionog sistema Beograda, iako je reč o renomiranom softverskom rešenju. Čak 40 milijardi dinara potrošenih budžetskih sredstava u 2022. godini beleži nepravilnosti, uključujući i nelogičnosti poput knjiženja dokumenata sa datumima koji ne odgovaraju stvarnim vremenskim okolnostima.

Ova upozorenja DRI predstavljaju alarm za institucije da hitno preduzmu korake ka poboljšanju zaštite podataka i efikasnijem upravljanju informacionim sistemima. Neophodno je da korisnici javnih sredstava odmah reaguju i otklone sve utvrđene nepravilnosti, a u suprotnom se mogu suočiti sa ozbiljnim posledicama, uključujući i mogućnost smene odgovornih.