ISV: Ruski udari na Ukrajinu i nuklearna retorika verovatno imaju za cilj da odvrate pomoć Zapada

ISV: Ruski udari na Ukrajinu i nuklearna retorika verovatno imaju za cilj da odvrate pomoć Zapada

Rusija je često tempirala svoje masivne raketne udare na Ukrajinu tako da se poklope sa razgovorima o međunarodnoj pomoći kako bi odvratila dalju podršku Zapada Ukrajini.

Ovo je u svom novom izveštaju naveo Vašingtonski Institut za proučavanje rata.

Eksperti podsećaju da je Rusija na meti Kijeva pogodila Kijev tokom štrajka 7. februara po treći put do sada 2024. godine, što se posebno poklopilo sa posetom visokog komesara EU Žozepa Borela Kijevu. Borel je doputovao u Kijev 6. februara kako bi razgovarao o vojnoj pomoći EU i kontinuiranoj podršci Ukrajini. Rusija je ranije ciljala Kijev tokom poseta na visokom nivou u inostranstvu, kao što je poseta generalnog sekretara UN Antonija Gutereša u aprilu 2022.

„Rusija je stoga verovatno namerno sprovela ovu seriju udara i ciljala Kijev kako bi postigla informativne efekte u EU i kolektivnom Zapadu“, navodi se u izveštaju.

Eksperti primećuju da je zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev nastavio svoju „retoriku zveckanja nuklearnim sabljama“ verovatno delimično usmerenu na odvraćanje pomoći Zapada Ukrajini. Medvedev je 7. februara tvrdio da je Rusija više puta „podvlačila“ da njeni „planovi“ ne uključuju nikakav sukob „sa državama članicama NATO-a i EU“. Medvedev je naveo da su vojni budžet i stanovništvo NATO-a znatno veći od ruskog, tako da bi, ako bi izbio rat između Rusije i NATO, Rusija morala da odgovori „asimetrično” upotrebom „balističkih i krstarećih raketa sa specijalnim bojevim glavama” – misleći na nuklearne bojeve glave — što je rezultiralo „apokalipsom“.

ISV napominje da su zvaničnici Kremlja, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina, međutim, nedavno i dosledno retorički pretili državama članicama NATO-a, a čini se da akteri povezani sa Kremljom pokušavaju da poseju nestabilnost i postave uslove informisanja za moguće buduće ruske agresivne akcije protiv raznih evropskih zemalja. države.

„Zvaničnici i stručnjaci Kremlja dosledno su pretili da će upotrebiti nuklearno oružje protiv članica NATO-a, a ISV nastavlja da ocenjuje da je ova nuklearna retorika usmerena na odvraćanje zapadne pomoći Ukrajini“, rekli su stručnjaci.

Prema rečima koordinatora Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džona Kirbija, Rusi su svesni da ukrajinske oružane snage postepeno ostaju bez municije zbog nedostatka pomoći Sjedinjenih Država i pokušavaju da iskoriste trenutak za lansiranje više napada na ukrajinske položaje i gradove.