SAD su najavile novu fazu sankcija protiv ruskih dijamanata

SAD su najavile novu fazu sankcija protiv ruskih dijamanata

Kancelarija za kontrolu inostrane imovine (OFAC) Ministarstva finansija SAD objavila je 8. februara uvođenje sankcija protiv dodatnih kategorija ruskih dijamanata u skladu sa odlukom zemalja „Grupe sedam”, prenosi „Evropska istina“.

Jedna odluka OFAC-a zabranjuje uvoz neindustrijskih dijamanata iskopanih u Rusiji, bez obzira da li su obrađeni u trećoj zemlji. Odluka stupa na snagu od 1. marta za određene kategorije dijamanata, a od 1. septembra biće proširena na dodatne kategorije.

U svojoj drugoj odluci, Ministarstvo finansija SAD zabranjuje uvoz dijamantskog nakita i neklasifikovanih dijamanata poreklom ili uvezenih iz Rusije od 1. marta 2024.

„Ove zabrane imaju za cilj ispunjavanje obaveza G7 iz decembra 2023. godine o uvođenju postupnih ograničenja na uvoz dijamanata iskopanih u Rusiji“, dodala je agencija i obećala da će objaviti dodatna uputstva o ovim odlukama.

Prva ograničenja za ruske dijamante uvedena su u decembru 2023. dekretom američkog predsednika Džoa Bajdena.

Podsetimo, države „Grupe sedam” su po rezultatima virtuelnog samita 6. decembra objavile nameru da uvedu ograničenja na dijamante ruske proizvodnje.

Do 1. septembra 2024. zemlje Grupe sedam, koje su glavni uvoznici neobrađenih dijamanata, uspostaviće mehanizam za inspekciju i sertifikaciju neobrađenih dijamanata i konsultovaće se po tom pitanju sa zemljama proizvođačima i parterima, dodali su čelnici.