Vučić: Nemačka ne naoružava Kosovo, situacija na KiM delikatna

Vučić: Nemačka ne naoružava Kosovo, situacija na KiM delikatna

Posle sastanka sa ministrom odbrane Savezne Republike Nemačke Borisom Pistorijusom, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je da nema dokaza o međunarodnom papiru na osnovu kog Nemačka naoružava Kosovo. Vučić je naglasio da je situacija na Kosovu i Metohiji delikatna i da je Srbija ozbiljna zemlja koja će čuvati stabilnost u regionu.

Pistorijus je potvrdio da Nemačka isporučuje isključivo odbrambeno naoružanje Kosovu, dok je istakao značaj dijaloga za rešavanje krize na Kosovu i Metohiji. Naglasio je važnost stabilnosti i dobrosusedskih odnosa, te pozvao na dijalog kao jedino rešenje.

Vučić je istakao da Srbija ne podržava uklanjanje dinara sa Kosova i Metohije, ocenjujući takve poteze kao protivzakonite. Osvrnuo se i na izveštaj o mešanju stranih sila u izborni proces, najavljujući da će javnost biti obaveštena po završetku istraživanja.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, Vučić je istakao razlike u politici između Srbije i Nemačke, ali je istakao važnost dijaloga kao jedinog rešenja za izlaz iz krize. Pozvao je na poštovanje međunarodnih pravnih normi i istakao da Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Na pitanje o ruskom uticaju, Vučić je naglasio da Srbija radi na objektivnom sagledavanju situacije, ističući važnost poštovanja međunarodnih pravila i smanjenja mešanja u unutrašnje poslove drugih zemalja.

Na kraju, Pistorijus je istakao važnost stabilnosti i dobrosusedskih odnosa, pozivajući na dijalog kao ključ za rešavanje izazova na Zapadnom Balkanu. Naglasio je važnost integriteta teritorija i nastavka dijaloga pod okriljem EU.