Asocijacija sindikata o „Namenskoj“: Umesto zataškavanja, krivična odgovornost

Asocijacija sindikata o „Namenskoj“: Umesto zataškavanja, krivična odgovornost

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) ocenila je danas, nakon požara u fabrici „Milan Blagojević – Namenska“ u Lučanima gde je povređeno šest osoba, da je umesto zataškavanja, jedini način da se spreči gubitak života i „sakaćenje radnika“ – krivična odgovornost direktora fabrika i nadležnih ministara.

„Nastavlja se tragični niz pogibija i teškog povređivanja radnika i pored svih upozorenja i zahteva da država reaguje. Sa šestoro povređenih radnika u eksploziji, ponovo na crnom spisku fabrika je ‘Milan Blagojević’ u Lučanima“, navodi se u saopštenju asocijacije.

ASNS je podsetio da je nedavno uputio dopis Vladi Srbije u kojem je zatražio da preduzeme sve mere koje su joj na raspolaganju kako bi se takvi događaji predupredili i sprečili, a odgovorni primereno kaznili.

„Posebno je u dopisu upozoreno na postupanje inspekcije rada uz zahtev da radi posao za koji je i osnovana i da u potpunosti zaštiti zakonom propisane obaveze poslodavca u zaštiti života i zdravlja zaposlenih“, dodaje se u saopštenju.

Fabrika „Milan Blagojević – Namenska“ iz Lučana potvrdila je da je došlo do požara u pogonu jednobaznih baruta, kao i da je povređeno nekoliko radnika.

U čačansku bolnicu dovezeno je šest povređenih radnika, koji su u stabilnom stanju i nisu životno ugroženi, rečeno je agenciji Beta u bolnici.