Napad hijena na području univerziteta u Keniji izazvao proteste zbog nedostatka bezbednosti

Napad hijena na području univerziteta u Keniji izazvao proteste zbog nedostatka bezbednosti

U blizini univerziteta izvan kenijske prestonice, hijene su ubile čoveka i ranile dve osobe, saopštili su zvaničnici u utorak. Incident je izazvao bes stotina učenika koji su blokirali ulice u znak protesta zbog nedostatka bezbednosti, naročito u blizini nacionalnog parka Najrobi.

Napad se dogodio kasno u ponedeljak u blizini puta koji se graniči sa nacionalnim parkom Najrobi u Ongata Rongai, gde su hijene napale studenta kenijskog multimedijalnog univerziteta. Incident je doveo do zatvaranja saobraćaja nakon što je policija upotrebila suzavac da bi rasterala demonstrante.

„Univerzitet nije bezbedan jer smo blizu nacionalnog parka“, izjavio je Očieng Kefa, student na Univerzitetu Multimedija, izražavajući zabrinutost zbog nedostatka sigurnosti. „Vlada bi, možda, trebalo da stavi neka ograničenja na kretanje životinja.“

Povređeni student, identifikovan kao 21-godišnji Kevin Mvendva, izgubio je palac u napadu hijene. Timovi za upravljanje problemima životinja brzo su reagovali, spustivši jednu hijenu i nastavljajući sa operacijom identifikacije svih jazbina za hijene u okolini.

Druga žrtva, identifikovana kao Entoni Paša, pronađena je mrtva, a njegovi rođaci su potvrdili da je napadnuta dok je sakupljao ogrev u šumi.

Napadi hijena postali su sve učestaliji na periferiji Najrobija, što je navelo Kenijsku službu za divlje životinje da objavi smernice o tome kako reagovati u slučaju susreta sa ovim divljim životinjama. Ove smernice su objavljene nakon smrtonosnog napada na 10-godišnjeg Denisa Teju u januaru, koji je napadnut i ubijen severno od Najrobija.