Ministarstvo ekonomije: Obim fizičkog izvoza Ukrajine blizu predratnog nivoa

Ministarstvo ekonomije: Obim fizičkog izvoza Ukrajine blizu predratnog nivoa

U januaru 2024. ukrajinski proizvođači su izvezli 12 miliona tona proizvoda, što je rekordno od početka ruske invazije u punom obimu, objavilo je ukrajinsko ministarstvo ekonomije.

„Vrlo smo blizu dostizanja predratnih fizičkih obima izvoza. U januaru 2024. Ukrajina je izvezla 12 miliona tona proizvoda, što je samo dva miliona tona manje u odnosu na predratni januar 2022. Ukupno 8,7 miliona tona je izvezeno morskim putem“, rekla je prvi potpredsednik ukrajinske vlade, ministar ekonomije Julija Sviridenko.

Prema njenim rečima, izgledi ne izgledaju ništa manje optimistični. Prošlog meseca prvi brod osiguran od ratnih rizika u okviru programa osiguranja UNITI, koji je kreirala ukrajinska vlada u saradnji sa partnerima, stigao je u luke Odeskog regiona radi utovara. Troškovi osiguranja bili su samo 0,75% od vrednosti broda.

„Normalizacija tržišta osiguranja u trgovini je kamen temeljac za nastavak izvoza proizvoda sa dodatom vrednošću. Naš cilj je da dostignemo ne samo predratni obim izvoza, već i veće prihode. To će biti moguće kada ukrajinski izvoznici budu u mogućnosti da slobodno otpremaju kontejnere morem. A to će biti moguće tek kada se oporavi tržište osiguranja u pomorskom saobraćaju. Zato nam je toliko važno da osiguranje postane pristupačnije i da se zapravo koristi za izvoz ukrajinskih proizvoda“, naglasila je Sviridenko.