Precizna medicina kao ključ za personalizovani tretman inflamatornih bolesti creva (IBD)

Precizna medicina kao ključ za personalizovani tretman inflamatornih bolesti creva (IBD)

Prevalencija inflamatorne bolesti creva (IBD), koja obuhvata ulcerozni kolitis (UC) i Crohnovu bolest (CD), raste širom sveta, izazivajući značajna ekonomska opterećenja i utičući na milione ljudi. Novi pregled objavljen u časopisu eGastroenterologija istražuje složene faktore koji doprinose IBD-u i naglašava potencijal precizne medicine za personalizovani tretman ovih bolesti.

Faktori poput urbanizacije, ishrane i diverziteta mikroba u crevima povezani su sa pojavom IBD-a. Iako su uzroci UC i CD kompleksni, precizna medicina pruža nadu za personalizovani tretman. Korišćenje „multiomičkog“ pristupa i mašinskog učenja omogućava analizu genetskih, imunoloških i mikrobnih profila pojedinaca, što može predvideti odgovor na terapiju i optimizovati izbor lekova.

Ovaj pregled istražuje nove terapijske ciljeve i naglašava potrebu za kolaborativnim istraživanjem u oblasti precizne medicine za IBD. Prihvatanjem personalizovanih pristupa, istraživači veruju da možemo unaprediti ishode pacijenata i otvoriti put ka svetlijoj budućnosti za one koji žive sa IBD-om.