Istraživači opisuju novu vrstu meduza otkrivenu na udaljenoj lokaciji u Japanu

Istraživači opisuju novu vrstu meduza otkrivenu na udaljenoj lokaciji u Japanu

Istraživački tim objavio je opis retke meduze pronađene na dubini od 812 metara. Životinja je viđena samo dva puta u dubokomoskoj vulkanskoj strukturi zvanoj Sumisu Caldera, na ostrvima Ogasavara. Želatinasta životinja prečnika oko 10 cm i crvenog stomaka koji podseća na krst Svetog Đorđa kada se gleda odozgo je Santjordia pagesi, novoopisana vrsta meduze. Meduze su vrsta slobodno plivajućih meduza u obliku kišobrana sa smanjenom drškom.

Nova vrsta je objavljena u članku objavljenom u časopisu Zootaka.

Andre Morandini, poslednji autor članka, bio je deo istraživačkog tima. Profesor je zoologije na Institutu za biološke nauke Univerziteta u Sao Paulu (IB-USP) i direktor Centra za biologiju mora (CEBIMar) na istom univerzitetu. Ostali autori su istraživači u Japanskoj agenciji za nauku i tehnologiju morske zemlje (JAMSTEC), u Japanu, i Okinavskog instituta za nauku i tehnologiju (OIST), takođe u Japanu.

Meduza Svetog Đorđa, kako je nazvana, očigledno živi samo u kalderi Sumisu na ostrvima Ogasavara, nekih 460 km južno od Tokija. Kaldera je hidrotermalno aktivna dubokomorska vulkanska struktura prečnika oko 10 km i dubine od 812 m.

„Vrsta se veoma razlikuje od svih do sada otkrivenih dubokomorskih meduza. Relativno je mala, dok su druge u ovakvoj sredini mnogo veće. Jarko crvena boja njenog stomaka verovatno ima veze sa hvatanjem hrane“, objasnio je Morandini .

Kao i sve meduze, S. pagesi je providna, a jarkocrveni stomak obezbeđuje da bioluminiscentni organizmi ne mogu da budu vidljivi predatorima nakon što ih progutaju. Bioluminiscencija (emisija svetlosti živih organizama) je uobičajena u tami dubokog mora.

Epitet vrste pagesi izabran je u čast dr Frančeska Pažesa, taksonomiste meduza iz Barselone koji je nedavno umro. Autori su utvrdili da meduza pripada novom rodu (Santjordia, na katalonskom Sv. Đorđe) i potporodici (Santjordiinae) u porodici meduza Ulmaridae.

Retko i nedostupno

Otkriće nove vrste obično podrazumeva prikupljanje nekoliko primeraka, ali S. pagesi je veoma retka i bilo je toliko teško prikupiti da je opis zasnovan na jednom primerku, iako su naučnici videli još jedan u blizini i očekivali su buduća istraživanja dubokom okeanu da otkrijete više članova grupe.

Uzorak je 2002. godine uhvatio Hiperdolphin na daljinsko upravljanje vozilom (ROV) tokom ronjenja u kalderi Sumisu, kojoj mogu pristupiti samo naučne ekspedicije sa ovom vrstom specijalne opreme. Nijedan drugi primerak nije pronađen do 2020. godine, kada je KM-ROV snimio, ali nije uspeo da prikupi, još jednu jedinku iste vrste.

„Odlučili smo da objavimo opis i skrenemo pažnju na vrste koje su prisutne na lokalitetu, koji ima supstrat bogat mineralima i potencijal da se komercijalno razvije. Nažalost, istraživanja na takvim mestima ne mogu da se sprovedu bez partnera koji imaju interesi ove vrste“, rekao je Morandini.

Pošto se toliko razlikuje čak i od blisko srodnih vrsta, istraživači veruju da S. pagesi može imati arsenal otrova koji se takođe razlikuju od onih koji su otkriveni do danas.

„Ko zna? Možda krije tajne vrednije od svih rudnih bogatstava koja bi se mogla izvući iz tog mesta. Sve to uz prednost očuvanja vrste i lokaliteta netaknutim“, rekao je Morandini.