Parižani podržavaju povećanje cena parkinga za SUV-ove u centru grada

Parižani podržavaju povećanje cena parkinga za SUV-ove u centru grada

Glasači Pariza su nedavno podržali predlog socijalističke gradonačelnice Anne Idalgo da se trostruko poveća cena parkiranja za velike automobile poput SUV-ova u centru grada, pokazujući podršku merama za smanjenje saobraćajnih gužvi i štetnih emisija.

Prema zvaničnim rezultatima gradske skupštine, 54,55 odsto glasača podržalo je predlog da se automobilima težim od 1,6 tona naplaćuje 18 evra (19,50 dolara) po satu za parkiranje u centru grada, što je odluka koja je dobila pohvale kao ekološki i društveno korisna.

Međutim, samo 5,7 odsto od 1,3 miliona birača je glasalo na referendumu, što ukazuje na ograničen odziv, ali i dalje pokazuje podršku ovoj inicijativi.

Gradonačelnica Anne Idalgo je pozdravila „jasan izbor Parižana“ i istakla da je ova mera korisna za zdravlje ljudi i za zaštitu planete.

Predložena mera će imati direktan uticaj na velike automobile poput SUV-ova, dok će neke kategorije stanovnika, kao što su taksisti, trgovci i osobe sa invaliditetom, biti izuzete.

Iako je ova odluka dobila podršku, bilo je i kritika. Neki su izrazili zabrinutost zbog navodnog nedostatka preciznosti u ciljanju referenduma, dok su drugi kritikovali označavanje SUV-ova kao jedine mete, tvrdeći da to ne odražava kompleksnost problema sa saobraćajem.

U svakom slučaju, ova odluka ukazuje na rastuću svest o potrebi za održivijim transportom i borbi protiv zagađenja vazduha u velikim gradovima poput Pariza.