Na sednici EP o izborima u Srbiji govoriće Tepić, Lazović, Grbović: Ceo svet je video Vučićevu krađu

Na sednici EP o izborima u Srbiji govoriće Tepić, Lazović, Grbović: Ceo svet je video Vučićevu krađu

U ime koalicije Srbija protiv nasilja uoči sednice Evropskog parlamenta, 8. februara, u Strazburu, na kojoj će biti usvojena rezolucija tog tela o izborima u Srbiji, 17. decembra, prošle godine, govoriće Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta i najverovatnije Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, saznaje Danas.

Poziv da prisustvuju toj sednici, predstavnici Srbija protiv nasilja dobili su u četvrtak, 1. februara. Poziv je potpisala Viola Fon Kramon, poslanica EP iz grupacije Zelenih.

Kako je rečeno za Danas, debata o rezoluciji, odnosno prilika da se u EP obrate predstavnici Srbija protiv nasilja, odviće se neposredno pred usvajanje rezolucije, u podne, u Strazburu, sedištu Evropskog parlamenta.

„Verujem da će Evropski parlament jasno upozoriti Vučića da više ne može da manipuliše i krade izbore, već da se ova izborna krađa mora ispitati, izborni uslovi promeniti, a izbori ponoviti – kaže za Danas Marinika Tepić, potpredsednica SSP.

Opozicija u Srbiji uspela je da dokaže razmere krađe koja je izvršena na decembarskim izborima, napominje, a i zvaničnici ODIHR-a i Evropskog parlamenta su jasno kazali da nikada nisu videli ovakve zloupotrebe i mahinacije kao na izborima 17. decembra”.

U Srbiji, kaže dalje, deo građana koji ne može da prati slobodne medije – i dalje veruje Vučićvoj izjavi da su ovo bili “najčistiji izbori” i zato bi bilo važno da i Evropski parlament te neregularnosti ozvaniči.

„I u svojoj rezoluciji i potvrdi, kako je već ukazano, da su izbori bili neslobodni, a mediji, javna sredstva, pritisci radili dominantno u korist vladajuće stranke. Posle ovoliko godina u kojima je Aleksandar Vučić sprovodio diktaturu maltene nesmetano, očekujem zato jasno upozorenje da tako više ne može, da se izborna krađa mora istražiti, da se izborni uslovi moraju promeniti, a izbori ponoviti – zaključuje Tepić.

Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta kaže za Danas da od Evropskog parlamenta očekuje da usvajanjem rezolucije o izbornoj krađi u Srbiji jasno kaže da je takva praksa neprihvatljiva.

„Ceo svet je video ogromnu prevaru, a svi međunarodni posmatrači su to zabeležili i o tome javno govorili. Sada je vreme da se nešto promeni i ovu rezoluciju vidim kao prvi korak. Ovo bi mogla biti prva konkretna pobeda opozicije i svih kojima je stalo do demokratije u Srbiji, ali čeka nas još puno posla“ – kaže Radomir Lazović.

Odlazak u Strazbur na zasedanje Evropskog parlamenta biće prilika da svima objasnimo ogromne dimenzije Vučićevog izbornog inžinjeringa, ističe dalje, ali i da se traži podrška za međunarodnu misiju čiji zadatak bi pre trebalo da bude nadgledanje promena u izbornim uslovima, nego utvrđivanje šta se desilo, jer postoje vrlo jasni izveštaji posmatrača i Saveta Evrope i OEBS-a i ODHIR-a, kao i samo Evropskog parlamenta.

„U svim svojim dosadašnjim izjava nisu odstupali od tih toga odstupali, uprkos napadima Vučića, Brnabić i ostalih saučesnika koji su svakodnevno napadali međunarodne posmatrače, iako su ih i samo pozvali“ – kaže Tepić.