Srbija sutra podnosi zahtev za sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti o Kosovu

Srbija sutra podnosi zahtev za sazivanje hitne sednice Saveta bezbednosti o Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da Srbija i srpski narod na Kosovu i Metohiji u veoma teškoj situaciji zbog odluke Prištine o takozvanom prelaznom periodu za ukidanje dinara. Poručio je da će Beograd sutra zatražiti hitno zasedanje Saveta bezbednosti UN i da će se boriti da dobije potrebnu većinu za održavanje te sednice.

Četvrti dan je od stupanja na snagu mere Prištine o takozvanom prelaznom periodu za ukidanje dinara na prostoru Kosova i Metohije. Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je rekao za RTS da su Srbija i srpski narod na Kosovu i Metohiji u veoma teškoj situaciji i da je Aljbin Kurti pokrenuo krizu koja vodi „spirali nasilja“ gotovo svakog dana.

„Od trenutka kada je Priština donela odluku da se zabrani korišćenje dinara u platnom prometu na Kosovu i Metohiji videli smo na koji način se Aljbin Kurti, Svečlja i ostali u Prištini obračunavaju sa srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, naročito u Metohiji, gde su Srbi najranjiviji, gde su povratnici“, rekao je Petković.

Dodao je da je reč o Srbima u Istoku, Goraždevcu, Gori i u Klini.

„Zatvaraju nam privremene organe, iznose iz tih malih kancelarija gde onaj mali broj, preostali broj Srba koji tamo živi prima socijalna davanja. Dakle, uzimaju kancelarijski nameštaj, bukvalno su pokupili sve živo iz tih prostorija, čak su poskidali klima uređaje i odneli drva za ogrev. To vam samo pokazuje kolika je mržnja i Svečlje i Kurtija“, naveo je Petar Petković.

Istakao je da su razbojnici opljačkali i demolirali Poštu u Ugljaru, a da je zatim na putu Osojane-Goraždevac juče ujutru zaustavljeno vozilo Pošte i da su privedena dvojica radnika, a zatim i upravnica Pošte.

„Držali ih više od 12 sati u policijskoj stanici u Peći, ispitivali. Tek sinoć oko 20 časova oni su pušteni svojim kućama. Dakle, apsolutno je neprihvatljiv način na koji Aljbin Kurti pre svega demonstrira silu prema srpskom narodu na KiM. On sada ide dotle da bukvalno onemogućava Srbima da prime penzije i socijalna davanja i to Srbima povratnicima, jer su upravo ta četiri miliona dinara bila namenjena za tu vrstu isplate“, naveo je Petković.