Republikanci najavljuju nacrt zakona koji predviđa veću vojnu pomoć Izraelu, ali izostavlja Ukrajinu

Republikanci najavljuju nacrt zakona koji predviđa veću vojnu pomoć Izraelu, ali izostavlja Ukrajinu

Republikanci u Predstavničkom domu iduće nedelje krenuće sa paketom od 17,6 milijardi dolara koji pruža vojnu pomoć Izraelu i popunjava američko oružje, ali izostavlja dodatnu pomoć Ukrajini, naglašavajući izazove sa kojima se suočavaju pristalice sveobuhvatnog paketa nacionalne bezbednosti koji bi takođe uključuju milijarde dolara za sprovođenje imigracije.

Ovaj potez daje predsedniku Majku Džonsonu i republikancima u Predstavničkom domu šansu da pokažu podršku Izraelu, iako su male šanse da će Senat podržati. U međuvremenu, očekuje se da će tekst šireg kompromisa Senata biti objavljen ovog vikenda, a ključno probno glasanje o tom paketu biće održano tokom nedelje.

Džonson je rekao da je rukovodstvo Senata svesno da je neuključivanjem Predstavničkog doma u svoje pregovore eliminisalo mogućnost brzog razmatranja bilo kakvog zakona.

„Kao što sam dosledno govorio u protekla tri meseca, Predstavnički dom će morati da poradi na ovim pitanjima i moraće da se pozabavi našim prioritetima“, rekao je Džonson u pismu kolegama.

Predstavnički dom je već u novembru odobrio paket vojne pomoći za Izrael od skoro 14,5 milijardi dolara, koji je Senat odbio da prihvati. Republikanci su takođe insistirali da se to plati rezovima na drugim mestima. Zakon je ciljao na smanjenje prihoda od Službe za unutrašnje prihode, iako je nestranačka kancelarija za budžet Kongresa rekla da bi to na kraju koštalo saveznu vladu neto 12,5 milijardi dolara zbog izgubljenog prihoda od naplate poreza.

Taktika uključivanja rezova IRS-a je takođe pretvorila u više pristrasan, 226-196 glasova. Džonson je u svom pismu kolegama rekao da bi uklanjanje kompenzacija trebalo da omogući brz prolaz izraelske pomoći.

„Tokom debate u Predstavničkom domu i u brojnim narednim izjavama, demokrate su jasno stavile do znanja da je njihova primarna primedba na prvobitni predlog zakona bila njegova kompenzacija“, rekao je Džonson. „Senat više neće imati izgovore, koliko god bili pogrešni, protiv brzog usvajanja ove kritične podrške našem savezniku.

Poslanik Ken Kalvert, R-Kalifornija, objavio je tekst zakona o vojnoj pomoći Izraelu. To bi obezbedilo 4 milijarde dolara za dopunu sistema protivraketne odbrane i 1,2 milijarde dolara za suzbijanje raketa kratkog dometa i minobacačkih pretnji. Tu su i sredstva za nabavku naprednog sistema naoružanja i za unapređenje proizvodnje artiljerije i druge municije.

Kako bi se osiguralo da podrška ne ugrozi spremnost SAD, ona uključuje 4,4 milijarde dolara za popunu američkih zaliha oružja koje je dostavljeno Izraelu. Tu je i 3,3 milijarde dolara za trenutne vojne operacije SAD u regionu.