Stopa venske tromboembolije se povećava sa operacijom raka

Stopa venske tromboembolije se povećava sa operacijom raka

Studija objavljena u JAMA Netvork Open, autora predvođenih dr Johanom Bjorklundom sa Instituta Karolinska u Stokholmu, istražuje povezanost između operacija raka i povećanog rizika od venskih tromboembolijskih događaja.

U ovoj retrospektivnoj opservacionoj kohortnoj studiji, istraživači su analizirali jednogodišnji rizik od venskih tromboembolijskih događaja nakon velike operacije raka. Za ovu svrhu, pacijenti koji su podvrgnuti operaciji raka različitih tipova bili su upareni sa pripadnicima opšte populacije bez raka u odnosu 1:10.

Rezultati studije pokazuju da je rizik od plućne embolije bio povećan među populacijom koja je operisala karcinom, sa značajnim apsolutnim razlikama u riziku za različite tipove karcinoma. Povećanje rizika od venske tromboembolije bilo je prisutno za sve vrste karcinoma, pri čemu su odnos rizika specifičnog za uzrok plućne embolije dostigao vrhunac neposredno nakon otpuštanja iz bolnice i ostao povišen 60 do 90 dana nakon operacije. Osim kod raka dojke, odnos opasnosti bio je 10 do 30 puta veći 30 dana nakon operacije za sve ostale tipove raka.

Ovi nalazi ističu potrebu za individualizovanom procenom rizika od venske tromboembolije i primenom odgovarajućih režima profilakse kod pacijenata koji su podvrgnuti operaciji zbog različitih tipova karcinoma.