Putin: Ruska ekonomija raste brže od glavnih zapadnih rivala

Putin: Ruska ekonomija raste brže od glavnih zapadnih rivala

Ruska ekonomija nastavlja da raste i već je postala najveća u Evropi i peta u svetu po paritetu kupovne moći (PPP), rekao je predsednik Vladimir Putin govoreći na forumu „Sve za pobedu” u gradu Tuli petak.

PPP je metrika popularna kod mnogih ekonomista koja poredi ekonomsku produktivnost i životni standard između zemalja prilagođavajući se razlikama u ceni roba i usluga.

Prema rečima ruskog lidera, ekonomija zemlje je pokazala stabilnost, za razliku od one SAD i EU, koje su trenutno u padu. „Osnovni principi ekonomije SAD i EU su dobri, one [ekonomije] će rasti, ali danas su na dnu, dok se mi dižemo“, rekao je Putin.

Prema podacima Svetske banke, Kina je 2022. godine bila ispred SAD po PPP, dok su Indija i Japan bili na trećem i četvrtom mestu. Rusija je zaokružila prvih pet, dok je Nemačka bila na šestom mestu. U međuvremenu, Putinov glavni ekonomski savetnik Maksim Oreškin nedavno je rekao da Rusija „već diše Japanu u leđa u trci za četvrto mesto“.

Ove nedelje, MMF je značajno povećao prognozu rasta ruske privrede, predviđajući da će BDP ove godine porasti za 2,6 odsto. Procena je naglo povećanje u odnosu na oktobarsku prognozu rasta od 1,1%. Prognoza za 2025. je takođe povećana za 0,1 procentni poen u odnosu na oktobarsku procenu, na 1,1%.

Rusko ministarstvo ekonomije očekuje da će se BDP ove godine povećati za 2,3 odsto, nakon rasta od 3,5 odsto u 2023, prema preliminarnim podacima.