Izveštaj Državne revizorske institucije otkriva zastoje u razvoju turizma u Srbiji

Izveštaj Državne revizorske institucije otkriva zastoje u razvoju turizma u Srbiji

Državna revizorska institucija je objavila izveštaj koji ukazuje na značajne nedostatke u realizaciji Strategije razvoja turizma do 2025. godine u Srbiji. Prema izveštaju, Nacionalni savet za razvoj turizma nije održao nijednu sednicu niti podneo izveštaj o radu, isto važi i za Pokrajinski savet za turizam.

Najnovija analiza pokazuje da, uprkos atraktivnosti destinacija poput Vrnjačke Banje, Sokobanje, Zlatibora, Kopaonika i Tare, nadzor naplate boravišne takse nije adekvatno sproveden. Naime, republička i lokalna turistička inspekcija nisu obavile nijedan nadzor za naplatu i uplatu boravišne takse za period od 2020. do 2022. godine na većini ovih destinacija.

Goran Čabarkapa iz Sektora za svrsishodnost poslovanja Državne revizorske institucije naglasio je da nedostatak kontrole naplate boravišne takse može imati štetne posledice po prihode i razvoj turizma u zemlji.

Državna revizorska institucija istakla je da nije sprovedeno dovoljno aktivnosti kako bi se efikasno planirao razvoj turizma. Nedostatak donetih dokumenta, podzakonskih akata i nedovoljno praćenje rezultata sprovođenja planskih dokumenata dodatno su otežali situaciju.

Ministarstvu turizma i omladine i Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam upućeno je deset preporuka za otklanjanje nedostataka i unapređenje situacije u sektoru.

Revizija je takođe identifikovala nedostatak izveštavanja i praćenja realizovanih aktivnosti, što dodatno otežava procenu postignutih ciljeva i efektivnost programa razvoja turizma.