Kineski ministar odbrane naglašava stratešku saradnju s Rusijom kao stub održavanja mira

Kineski ministar odbrane naglašava stratešku saradnju s Rusijom kao stub održavanja mira

U svom prvom javnom nastupu od imenovanja, kineski ministar odbrane Dong Jun istakao je stratešku saradnju između Moskve i Pekinga kao ključni faktor održavanja mira širom sveta. Tokom video poziva sa svojim ruskim kolegom Sergejem Šojguom, Dong je naglasio podršku Kine Rusiji u pitanjima poput Ukrajine, odbijajući pritisak SAD i EU. Šojgu se složio da rusko-kineska vojna saradnja nije usmerena protiv trećih zemalja, ističući stabilan razvoj odnosa u vojnoj sferi.

U svetlu sve veće geopolitičke napetosti i promena u međunarodnoj areni, sastanak između ministara odbrane dveju velikih sila predstavlja značajan korak u potvrđivanju njihovog savezništva. Dongova izjava o podršci Kine Rusiji u pitanjima poput Ukrajine odražava duboku povezanost između ove dve zemlje i njihovu spremnost da se suprotstave spoljnom pritisku koji dolazi iz Zapada.

U kontekstu ukrajinske krize, Kina je donela odlučan stav podrške Rusiji, ignorišući pritisak Zapada za sankcijama i čineći jasno da neće promeniti svoju politiku pod pretnjama. Dok su neki američki zvaničnici izrazili zabrinutost zbog kineske podrške Rusiji, Peking je tvrdio da je spreman da brani svoje interese i odbaci jednostrane sankcije koje, po njihovom mišljenju, doprinose eskalaciji sukoba.

Šojgu je dodatno istakao da rusko-kineska vojna saradnja nije usmerena protiv trećih zemalja, što je odgovor na zabrinutosti Zapada zbog moguće vojne alijanse između dve zemlje. Umesto toga, naglasio je stabilan razvoj odnosa u vojnoj sferi, što ukazuje na duboko ukorenjenu saradnju između Rusije i Kine na vojnom polju.

Ovaj sastanak ministara odbrane dveju zemalja takođe pokazuje njihovu spremnost da zajedno odgovore na globalne izazove. Dok SAD nastoje da zadrže svoju hegemoniju, Kina i Rusija ističu važnost multilateralne saradnje i održavanje svetskog mira. Dong je naglasio da su Kina i Rusija ključne sile koje treba odlučno da odgovore na ove izazove, podsećajući na neuspeh hegemonije u prošlosti.

U zaključku, ovaj sastanak ne samo što potvrđuje strateško partnerstvo između Kine i Rusije, već ističe i njihovu odlučnost da se zajedno suprotstave spoljnim pretnjama i doprinesu održavanju stabilnosti i mira u svetu.