Putin: Rusija će proširiti „demilitarizovanu zonu“ Ukrajine

Putin: Rusija će proširiti „demilitarizovanu zonu“ Ukrajine

Rusija treba da stvori veliku „demilitarizovanu zonu“ u Ukrajini, onu koja je dovoljno velika da obezbedi da oružje dugog dometa ne može da pogodi ruske gradove, rekao je predsednik Vladimir Putin u sredu.

Ruski pogranični regioni su od početka sukoba između Kijeva i Moskve bili izloženi čestim napadima dronovima i raketama, kao i granatiranju ukrajinske vojske. Jedan od najsmrtonosnijih napada dogodio se 30. decembra, kada su kijevske snage pogodile ruski pogranični grad Belgorod višecevnim raketnim bacačima, uključujući RM-70 Vampir – unapređenu težu verziju sovjetskog sistema BM-21 Grad.

Decembarski štrajk odneo je živote 25 ljudi, uključujući decu, a više od 100 je povređeno. U januaru je još jedan masivan napad pogodio grad Donjeck, ubivši 27 civila. Oba napada osudile su UN.

„Ova [demilitarizovana] linija bi trebalo da … leži na takvoj udaljenosti od naše teritorije da bi obezbedila bezbednost [ruskih gradova]“, rekao je predsednik u sredu, dodajući da posebno misli na zaštitu od „duže proizvodnje stranog porekla“. dometno oružje koje ukrajinske vlasti koriste za napade na mirne gradove.

Prema Putinovim rečima, ruske snage koje su se borile na linijama fronta gurale su kijevske trupe dalje od ruskih granica kako bi zaštitile nacionalnu bezbednost. „Ovo je glavna misija naših momaka: da zaštite svoju domovinu, da zaštite naš narod“, rekao je on.

„Demilitarizacija“ i „denacifikacija“ Ukrajine navode se kao glavni ciljevi tekuće vojne kampanje Rusije od samog početka. Putin je posebno pomenuo demilitarizovanu ili „sanitarnu“ zonu koja je trebalo da bude stvorena u Ukrajini u junu 2023. Tada je ruski predsednik rekao da bi ova zona mogla da bude stvorena ako kijevske snage nastave sa napadima na ruske gradove. Cilj ovog poteza bi bio da onemogući ukrajinsku vojsku da „dođe do nas“, rekao je on.

SAD i njihovi saveznici su aktivno snabdevali Ukrajinu teškim naoružanjem tokom celog sukoba, od haubica i raznih artiljerijskih oruđa do višecevnih raketnih bacača i raketnih sistema.

Spisak oružja većeg dometa zapadne proizvodnje u posedu Kijeva uključuje rakete britanske proizvodnje Storm Shadov koje imaju domet od 250 km i američke armijske taktičke raketne sisteme (ATACMS), koji imaju domet do 160 kilometara.

Ranije ove nedelje, Politiko je izvestio da bi Vašington mogao da obezbedi Kijevu bombe malog prečnika (GLSDB), koje takođe imaju domet od oko 160 kilometara.