Haiti nastavlja sa novim programom za jačanje policijske uprave preplavljene bandama

Haiti nastavlja sa novim programom za jačanje policijske uprave preplavljene bandama

Premijer Ariel Henri sastao se u utorak po prvi put sa zvaničnicima iz različitih zemalja koji su deo međunarodnog upravnog odbora čiji je cilj da ojača opsednutu policijsku upravu u zemlji dok čeka na potencijalno raspoređivanje strane oružane snage da joj pomognu u borbi protiv bandi, navodi vlada Haitija.

Komitet odgovoran za nadgledanje programa uključuje zvaničnike iz Sjedinjenih Država, Kanade, Japana, Nemačke, Ujedinjenih nacija i Evropske unije, saopštila je kancelarija premijera Haitija.

Kancelarija nije dala više detalja, osim što je rekla da je program za operativno i institucionalno jačanje Nacionalne policije Haitija.

Vladin zvaničnik koji nije bio ovlašćen da razgovara sa medijima rekao je za Asošiejted pres da program ima za cilj da prikupi više novca za postojeći fond za korpe koji je stvoren da pomogne Nacionalnoj policiji Haitija. Zvaničnik je rekao da ne zna koliko je dodatnog novca, ako ga ima, svaka zemlja obećala ili za šta će novac biti upotrebljen.

Sastanak je održan samo nekoliko dana nakon što je sud u Keniji presudio da je slanje policajaca na Haiti u okviru misije koju podržavaju UN odobrene prošle godine neustavno.

Policijska uprava Haitija je dugo bila preplavljena nasilnim bandama za koje se procenjuje da kontrolišu i do 80 odsto glavnog grada Port-o-Prensa, sa samo oko 10.000 policajaca na dužnosti istovremeno u zemlji od više od 11 miliona ljudi.

Prošle godine, bande su napale više od 45 policijskih stanica širom Haitija, primoravajući policiju da napusti neke od njih. Takođe je prijavljeno da je ubijeno desetine oficira, prema UN.

Dok je policijski budžet za tekuću fiskalnu godinu povećan za 13%, u nedavnom izveštaju UN-a je utvrđeno da „aproprijacija nije dovoljna za potrebe“ i napomenuto da su donatorska sredstva obezbedila osnovne stavke kao što su vozila i lična zaštitna oprema.