Italija kaže da je ChatGPT prekršio pravila privatnosti

Italija kaže da je ChatGPT prekršio pravila privatnosti

Italijanske vlasti optužile su OpenAI, tvorca ChatGPT-a, za kršenje zakona EU o zaštiti podataka, dajući američkoj firmi rok od 30 dana da odgovori.

Italijanska služba za zaštitu podataka je „obavestila o kršenju zakona o zaštiti podataka OpenAI, kompaniji koja stoji iza platforme za veštačku inteligenciju ChatGPT“, navodi se u saopštenju od ponedeljka.

Pas čuvar blokirao je popularnog chat bota prošle godine na nekoliko nedelja, postavši prva zapadna zemlja koja je preduzela takvu akciju.

Nakon te privremene zabrane, nadzorni organ je zaključio da „dostupni dokazi ukazuju na postojanje kršenja odredbi sadržanih u GDPR-u EU“, opšte uredbe Evropske unije o zaštiti podataka, navodi se.

„OpenAI može podneti svoje protivtužbe u vezi sa navodnim kršenjima u roku od 30 dana.“

Nadzorni organ je rekao da će pri donošenju konačne odluke u slučaju „uzeti u obzir rad koji je u toku“ od strane radne grupe koju je osnovao centralni regulator podataka EU kako bi pomogao zemljama da se bave pitanjima vezanim za ChatGPT.

Prošle godine je italijanska agencija za nadzor saopštila da OpenAI nema pravnu osnovu da opravda masovno prikupljanje i skladištenje ličnih podataka za obuku algoritama koji su u osnovi rada ChatGPT-a.