Tojota se izvinjava zbog skandala, prodaja vozila postavila novi rekord

Tojota se izvinjava zbog skandala, prodaja vozila postavila novi rekord

Predsednik Tojote rekao je u utorak da se „stidi“ nedavnih skandala u vezi sa podružnicama japanskog auto giganta, pošto je kompanija prošle godine objavila rekordnu prodaju vozila od 11,2 miliona svojih brendova.

Ova cifra – rekord u industriji – pokazuje da Tojota zadržava svoju poziciju najprodavanijeg proizvođača automobila na svetu četvrtu godinu zaredom, zahvaljujući oporavku potražnje i ublažavanju nestašice čipova.

Uzimajući samo brendove Tojota i Leksus, globalna prodaja iznosila je 10,3 miliona jedinica, ali je rast pao za Daihatsu, koji proizvodi mini-vozila i koji je upleten u namešteni skandal sa testiranjem bezbednosti.

Proizvođač kamiona i autobusa Hino, koji je takođe pogođen skandalom u vezi sa nameštenim testovima njegovih motora u Japanu, zabeležio je pad prodaje za skoro 10 odsto.

To je došlo dan nakon što je Tojota saopštila da obustavlja isporuke 10 modela koji koriste dizel motore povezane sa nepravilnostima u testiranju u podružnici, Tojoti Industrijs.

Predsednik odbora Akio Tojoda naklonio se u znak izvinjenja na konferenciji za novinare u utorak i rekao da je na kraju odgovoran za nedolično ponašanje.

„Duboko se izvinjavam zbog ponovljenih grešaka Hino Motorsa, Daihatsu Motora i Toiota Industries koji su izazvali probleme i brige kupcima i zainteresovanim stranama“, rekao je on novinarima.

Izgubili su iz vida vrednosti i prioritete koje je trebalo podržati“, rekao je on i dodao da se „stidi“ situacije.

„Biće potrebno vreme da povratimo poverenje naših kupaca“, rekao je Tojoda, obećavajući da će voditi „transformaciju“.

Toiotina ukupna prodaja vozila porasla je za 7,2 odsto u odnosu na prethodnu godinu iu poređenju sa 9,2 miliona nemačke Folksvagen grupe, čija je prodaja jedinica porasla za 12 odsto.

Južnokorejski Hiundai-Kia zadržao je treće mesto u 2023. sa 7,3 miliona prodatih jedinica, što predstavlja rast od 6,7 odsto.

Međutim, po tržišnoj vrednosti, američki proizvođač električnih automobila Tesla Elona Maska ostaje broj jedan ispred japanskog giganta.

Tojota je zaslužna za svoj učinak „solidnu potražnju u svakom regionu, pored ublažavanja nestašice poluprovodnika u svakom regionu“.

Brojka od utorka kombinuje prodaju brendova Tojota, Leksus, Daihatsu i Hino, i potukla je prethodni Tojotin rekord od 10,7 miliona postavljen 2019. godine, godinu dana pre nego što je pretekla Folksvagen.

Volksvagenova prodaja jedinica u 2019. od 10,97 miliona bila je prethodni rekord u industriji.

Skandali koji uključuju podružnice „mogli bi potencijalno imati posledice na Toiotinu ukupnu reputaciju, posebno ako postoji zabrinutost u vezi sa korporativnim upravljanjem ili etičkim praksama“, rekao je za AFP Tatsuo Ioshida, analitičar za automobile u Bloomberg Intelligence.

„Međutim, postoje milioni srećnih vlasnika Tojota, Leksusa, Daihatsu i Hino vozila… tako snažno poverenje potrošača je dragocena prednost i neće se odmah pogoršati“, rekao je on.

Tojota je sporija od nekih drugih rivala prihvatila ulaganja u električna vozila budući da se dugo više fokusirala na hibride.