Prognostička vrednost fibroze jetre u predviđanju kardiovaskularnih događaja

Prognostička vrednost fibroze jetre u predviđanju kardiovaskularnih događaja

Studija objavljena u časopisu Cardiovascular Innovations and Applications istražuje prognostičku vrednost fibroze jetre (LFS) u predviđanju kardiovaskularnih događaja kod pacijenata sa infarktom miokarda sa elevacijom ST segmenta (STEMI).

U istraživanju je učestvovalo 866 pacijenata sa dijagnozom STEMI, a pratili su se od 2015. do 2019. godine. Definisani su glavni kardiovaskularni događaji (MACEs) kao smrt od svih uzroka, nefatalni infarkt miokarda, nefatalni ishemijski moždani udar i akutna ishemija ekstremiteta.

Analiza je obuhvatila procenu prediktivne vrednosti LFS za MACEs korišćenjem ROC krive i analize ograničenog kubnog splajna (RCS), kao i Kaplan-Meierovu analizu za istraživanje veze između LFS-a i MACE-ova.

Tokom četvorogodišnjeg praćenja, zabeleženo je 155 MACE-ova. Analiza je pokazala značajno niže stope preživljavanja bez događaja kod pacijenata sa srednjim ili visokim, a ne niskim, NFS, FIB-4, BARD i Forns rezultatima.

Multivarijabilno prilagođeni odnosi rizika pokazali su povećan rizik od MACEs kod pacijenata sa visokim rezultatima NFS, FIB-4, BARD i Forns.

Međutim, dodavanje rezultata LFS u osnovni model nije značajno poboljšalo sposobnost predviđanja MACE-ova. Analiza je otkrila tendenciju ka nelinearnoj pozitivnoj povezanosti MACE-ova sa NFS, FIB-4 i Fornsovim rezultatima.

Ovi rezultati ukazuju na potencijalnu korist LFS u predviđanju neželjenih kardiovaskularnih ishoda kod pacijenata sa STEMI, što naglašava važnost upravljanja metaboličkom disregulacijom u ovoj populaciji.