Polen kao trag za promene u vegetaciji

Polen kao trag za promene u vegetaciji

Nova istraživanja, objavljena u časopisu „Pisma o geofizičkim istraživanjima“, pružaju uvid u promene u vegetaciji borealnih ekosistema tokom istorijskih perioda, posebno istražujući ulogu klime i ljudskih aktivnosti. Kroz analizu polena iz arhivskih ledenih jezgara s Grenlanda, istraživači su identifikovali promene u polenu tokom perioda malog ledenog doba i prethodnih vekova, naglašavajući interakciju između klimatskih faktora i ljudskog delovanja na vegetaciju.

Dr Sandra Brugger i njen tim koristili su napredne tehnike za izolaciju polena iz ledenih jezgara pronađenih na visini od 2.120 metara na Grenlandu. Polen je identifikovan i izbrojan pod mikroskopom, a prisustvo sferoidnih čestica ugljenika korišćeno je kao indikator ljudske aktivnosti, kao što je sagorevanje fosilnih goriva.

Analiza je identifikovala promene u sastavu polena borealnih šuma tokom perioda malog ledenog doba, uključujući porast dominacije bora, smrče, jele i breze. Ovo je sugestivno za uticaj hladnijih i sušnijih klimatskih uslova tokom malog ledenog doba. Međutim, istraživači su takođe otkrili da je ljudski uticaj, poput eksploatacije šuma za ogrev i zemljoradnje, imao značajniji efekat na vegetaciju.

Studija pruža važan uvid u kompleksnu interakciju između klime i ljudskog uticaja na borealne ekosisteme. Dok klimatske promene nastavljaju da brzo menjaju arktičke ekosisteme, razumevanje istorijskih promena u vegetaciji može pomoći u predviđanju budućih izazova i prilagođavanju naše interakcije s prirodom.